Hagen dropper dressen på festival: Går i «hippieklær»

Milliardær Stein Erik Hagen elsker den amerikanske Burning Man-festivalen. Her oppdaget han skulpturen som skal pryde havna på Filipstad de neste fem åra.

STEIN ERIK HAGEN: Milliardæren husker ikke prislappen på kunstinstallasjonen han låner ut til Oslo kommune. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Johannes Theodor Fjeld Vis mer Vis mer

- Jeg bruker litt andre klær enn det jeg står i nå. Litt mer hippieaktig, sier Stein Erik Hagen til Dagbladet om sine turer til festivalen Burning Man, som avholdes årlig i Nevada-ørkenen i USA.

I dag inviterte han på befaring på Filipstad i Oslo, hvor kunstverket «Tree of Ténéré» skal stå de neste fem åra. Til stede var også Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Den 14 meter høye skulpturen, som er en reproduksjon av en installasjon Hagen så på Burning Man-festivalen i 2017, er for øyeblikket under produksjon i Kina, og vil være på plass seinest i oktober.

Oslo Havn har inngått en avtale med Hagens selskap Canica om å låne skulpturen i fem år. Kunstverket er formet som et tre, og er dekket av 125 000 LED-lamper som blinker i ulike farger.

Festivalgjenger

Hagen sier han er svært fornøyd med valget av Filipstad.

- Det har vært flere aktuelle alternativer, men dette er det som har kommet fram som det beste, sier han.

Burning Man-festivalen ble startet i 1986, og har siden blitt avholdt årlig. Festivalen er kjent for en radikal dugnadsånd, og hvert år bygger deltakerne en midlertidig liten «by» midt i ørkenen, full av kunst og arrangementer. Hagen deltok for første gang i 2017.

- Det er en flott opplevelse. Man er ute i ørkenen sammen med 70 000 andre. Det er fantastisk mange spennende installasjoner. Kunstverk. Spennende mennesker. Et flott arrangement, sier han.

KJENT ØRKENFESTIVAL: Burning Man trekker tusenvis til Black Rock-ørkenen i Nevada hvert år - deriblant milliardær Stein Erik Hagen. Her fra festivalen i 2000. Foto: NTB Scanpix
KJENT ØRKENFESTIVAL: Burning Man trekker tusenvis til Black Rock-ørkenen i Nevada hvert år - deriblant milliardær Stein Erik Hagen. Her fra festivalen i 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Året etter var han tilbake, og hvis alt går etter planen drar han tilbake igjen i august i år. Festivalens appell er en sum av mange faktorer, sier han.

- Kunst, kultur, musikk. Mange spennende mennesker som man møter og knytter kontakt med, år etter år.

Skulpturen gjorde umiddelbart inntrykk på milliardæren da han så den på festivalområdet.

- Det var mørkt. Man er i stemning, og du ser dette forunderlige på lang avstand. Så sykler man bort for å se hva det er. Jeg hadde aldri sett noe liknende.

Han forteller at skulpturen var «den store snakkisen» på festivalen det året.

Narkodømt kunstner

Inspirasjonen bak skulpturen er virkelighetens «Tree of Ténéré», som sto i Ténéré-regionen av Sahara-ørkenen. Det var det eneste treet i flere hundre kilometers omkrets, og hadde en spesiell betydning for mange - helt til det ble meiet ned av en fyllekjører i 1973.

- Det viser jo hvor sårbare vi er, og hvor uheldig man kan være. Men for meg er den historien sekundær. Det viktigste er treet og lyssettingen som visuell opplevelse, sier Hagen.

Kunstneren bak treet, Alexander Green, glimret imidlertid med sitt fravær under befaringen. Ifølge Dagens Næringsliv vil han heller ikke kunne delta på innvielsen seinere i år.

Han er nemlig dømt til fire års fengsel for distribusjon av mer enn 100 kilo marihuana, samt hvitvasking av narkopenger.

Det endrer ikke planene til Hagen.

- Det som er viktig for oss er at selskapet hans, Symmetry Lab, har forsikret oss om at dette går videre. Treet er i produksjon, og de har bekreftet en leveringsdato. Så det vedgår oss på en måte ikke, selv om jeg selvfølgelig synes det er leit, sier han.

Kunstnerens dom gir ham ikke kalde føtter.

- Kunstnere er frie mennesker, og er kanskje litt annerledes enn mange andre på mange måter. Så det får vi ha takhøyde for, sier han.

Når kontrakten med Oslo Havn går ut, er det uvisst hvor treet tar veien. Hagen utelukker imidlertid ikke at treet kan ende opp som en permanent gave til Oslo kommune.

- Hvem som eier treet spiller egentlig ingen rolle. Det viktigste er at folk får oppleve det, og at det er til glede for mange mennesker, sier han.

- Kan det bli flere gaver til folket fra Nevada-ørkenen, for eksempel etter årets festival?

- Det kan skje. Vi får se, sier han lurt.

Midlertidig park

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen er storfornøyd med den framtidige kunstattraksjonen.

- Vi er veldig opptatt av å få mer kunst i det offentlige rom i Oslo, så flere kan oppleve kunst i hverdagen sin, til og fra jobb eller skole. Her på Filipstad er det et helt nytt område som etter hvert skal byutvikles, og det vi starter med er å anlegge en midlertidig park, sier hun til Dagbladet.

Parken er en «smakebit» på hva området etter hvert kan bli, mener hun.

- Da er det innmari fint å få dette treet på plass, så parken blir både en naturopplevelse og en kunstopplevelse.

Det er ikke avgjort om det vil bli utplassert annen kunst i parken. Foreløpig ser det uansett ut til at Hagens tre blir hovedattraksjonen.

- Er drømmen å kunne innlemme treet i Oslo kommunes kunstsamling?

- Jeg er opptatt av at det er eieren som selv bestemmer over det. Om han vil gi det som en permanent gave til Oslo kommune, er det veldig hyggelig, sier Hansen.