SINNA SVIGERFAR: Carl I. Hagen gikk til voldsomt angrep på sin tidligere svigersønn. Her på vei inn til Dagsnytt 18 i NRK i går. Foto:  John T. Pedersen/Dagbladet
SINNA SVIGERFAR: Carl I. Hagen gikk til voldsomt angrep på sin tidligere svigersønn. Her på vei inn til Dagsnytt 18 i NRK i går. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Hagen i transe

Hagens karakterdrap gjør det vanskelig å forsvare seg - og samtidig ta hensyn til barna.

HAGEN MENER transseksuelle har moralsk plikt til å informere sine nærmeste. Problemet er ikke samfunnets diskriminering, men transpersoners oppførsel og fortielse, mener den tidligere Frp-formannen som i en Aftenposten-kronikk går til frontalangrep på sin ekssvigersønn, en av «Transene på Toten». Ifølge Hagen framstiller NRK jentene som «noen stakkarslige personer vi alle skal synes synd på». Feil, Hagen. I tv-serien framstår personer vi får respekt for. Men tv-eksponering koster, så klart. Spørsmålet er: Eier vi selv vår historie? Hvor mye skal barn og familien måtte tåle når far forteller? Og der er vi jammen ved Knausgård igjen.

HAGEN FRAMSTÅR som ridder for datter og barnebarn. En frustrert ridder. Ekspolitikeren anklager - i all offentlighet - ekssvigersønnen fordi han først da kona var gravid med parets siste barn, fortalte at han er transvestitt. På NRK sa han at han visste om legningen fra han var seks. Hagen hevder barnebarna fikk vite at faren ønsker kjønnskorrigerende operasjon - på tv. Er det sant, er det drøyt. Ifølge faren er det løgn.

HAGENS INNLEGG er forsøk på karakterdrap av en lett identifiserbar person. Ekssvigersønnen beskrives som selvopptatt drittsekk. Hagen gjør sitt til konflikteskalering og eksponering; for barnas skyld? Carl I. Hagen ville neppe satt pris på at enhver Frp-politiker som svikter som far og familiemann, luftes offentlig slik Hagen her lufter sin tidligere svigersønn (som Hagen altså hevder svikter).

DET FINS anstendige heterofile menn - og heterofile drittsekker. Anstendige transer og drittsekktranser. Transer som er gode fedre - og dårlige. Forskjellen er at når heterofile fedre svikter, knyttes det ikke til deres heterostatus. Spørsmålet om anstendig oppførsel kan ikke kobles til seksuell legning. Når Hagens indignasjon vokser utover i kronikken, sauser han alt sammen og avslører sine fordommer mot transer. (Mener Hagen virkelig at transer skal ha Dovre som undertøy?) Og så blir spørsmålet: Hva av dette er privat og hva er offentlig? Når Hagens tilsynelatende transetoleranse - og hans transefordommer - skrelles bort, gjenstår bare personangrep og et vondt familiedrama.

HENSYNET TIL barn må alltid være en viktig avveining. Hagen har rett i at vi alle har ansvar for å være ærlig mot oss selv og våre nærmeste - så langt vi makter. Når far vil kle seg i kjole, får ikke minst hans kone/ekskone en tøff utfordring. Barn har egne følelser og reaksjoner, men påvirkes også av hvordan deres nærmeste reagerer - og legger opp til at barna skal reagere. Hagens karakterangrep gjør det dessuten vanskelig å forsvare seg - og samtidig ta hensyn til barna.

HOMOFILE FÅR ikke lenger beskjed om å slutte å være homo. Men transer behandles fortsatt som «skruller». Transpersoner er den «nye» minoriteten i offentligheten. Hagen sier ikke at ekssvigersønnen ikke skal være transperson, men at det bør skjules for barnas skyld. I debatten om assistert befruktning mente enkelte dobbeltmoralister at homofile bør avstå fra å få barn fordi barna blir mobbet for sine homofile foreldre.

FOR DE FLESTE som er annerledes enn normen, er prosessen lang fra første følelse til selvaksept. Noen må alltid gå foran for å skape større åpenhet og færre fordommer. Det koster.

ANGREPET: Transen Lise Lindalen reagerer sterkt på beskyldningene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ANGREPET: Transen Lise Lindalen reagerer sterkt på beskyldningene. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer