KUNSTSAMLER: Stein Erik Hagen.
KUNSTSAMLER: Stein Erik Hagen.Vis mer

Hagen kan donere kunsten sin til staten

Saken om Hagens samling og Nasjonalmuseet er nå i alle tilfeller parkert. Det er ryddig av Hagen.

Meninger

Det skapte stor oppmerksomhet og anerkjennelse da det ble kjent i april i år at Stein Erik Hagen vil stille sin kunstsamling til disposisjon for Nasjonalmuseet, på sikt kanskje overdra hele samlingen. Siden har tonen surnet betraktelig. I går gjorde Hagen det klart, gjennom et brev til Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff, at «samtalene nullstilles».

Den såkalte Canica-samlingen omtales som Norges største private samling, inneholder rundt 2000 verk og skal være verdt cirka en milliard kroner. Før samarbeidet med Nasjonalmuseet ble kjent, var det flere andre museer som viste sin interesse - blant andre Erlend Høyersten, som er direktør for Aarhus Kunstmuseum. Sonderinger om å få Canica-samlingen til Nasjonalmuseet skal også ha pågått i flere år før det ble offentlig kjent.

Den rørete utviklingen i denne saken understreker bare hvor problematisk det er med private donasjoner til offentlige kunstinstitusjoner. Gaver som dette kommer som regel med vilkår. I dette tilfellet har det framstått som et krav av Nasjonalgalleriet fortsatt skal brukes som visningssted for kunst, tilknyttet Nasjonalmuseet når det flytter til Vestbanen. Det ble mer kontroversielt etter at Statsbygg seinere i april anbefalte å gjøre Nasjonalgalleriet til en del av et byuniversitet.

Hagen mener selv han ikke har stilt noe ultimatum, men viser overfor avisa Dagens Næringsliv til at hans kurator Steinar Gjessing, som har bygget opp samlingen, mener det er et «absolutt krav at Nasjonalgalleriet skal være en del av Nasjonalmuseet og at Canica-samlingen ellers vil gå til ‘utlandet’».

For omverdenen er det litt vanskelig å skille mellom Hagens og Gjessings mening, men saken er nå i alle tilfeller parkert. Det er ryddig av Hagen, for det ville være helt utilbørlig om en privat aktør skulle bestemme premissene for Nasjonalgalleriets framtid. Det er likevel ikke bare Hagen og Gjessing som har bidratt til forvirringen. Tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) uttalte under sin ministertid til NRK at en forutsetning for at Nasjonalgalleriet skulle fortsette som visningssted, var at det kom private på banen.

En slik quick fix var selvsagt tatt helt ut av lufta.

Forhandlingene har strandet, men Hagen har ikke stengt døra. Han viser en sjenerøsitet som det tross alt står respekt av. En bedre løsning ville være å donere samlingen betingelsesløst til staten. Det ville være en gave med sterk symbolsk forpliktelse, og det best tenkelige argumentet å bruke når Nasjonalgalleriets skjebne skal avgjøres i Stortinget neste år.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.