Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hagen raser mot Munch-regninga på 300 millioner: - Det er helt galimatias

Krever nedskalerte planer for det nye Munchmuseet etter avsløring om årlige driftsutgifter på 300 millioner.

REAGERER: Carl I. Hagen sier Oslo kommune ikke har råd til det nye Munch-museet, etter avsløringer om driftskostnader på 300 millioner i året fra 2020. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Carl I. Hagen sier Oslo kommune ikke har råd til det nye Munch-museet, etter avsløringer om driftskostnader på 300 millioner i året fra 2020. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nye Munchmuseet i Bjørvika kommer til å koste 300 millioner kroner i året å drifte fra år 2020.

Det kommer fram av budsjettforslaget Munchmuseet har sendt til byrådet i Oslo, melder Dagsavisen.

Blant utgiftene er 100 millioner i årlig husleie, 60 millioner i vedlikeholdskostnader og 58 millioner til 60 vektere. 

- Ei kattepine Carl I. Hagen var en svoren motstander av det nye Munch-museet, og er kjapt frampå med en «hva var det jeg sa?» når Dagbladet viser ham tallene.

- Det er helt galimatias, og bekrefter det jeg har sagt om at Munchmuseet blir fryktelig mye dyrere å drifte enn først anslått. Det er skattebetalerne som sitter igjen med denne regninga. Vi burde nedskalere planene til det nye Munchmuseet umiddelbart, sier Hagen og legger til:

- Dette kommer til å bli en vedvarende kattepine for Oslos innbyggere i mange år. 

Frp-nestoren understreker at Oslo kommune har en anstrengt økonomi, og ifølge ham vil kommunen derfor slite med å drifte det nye praktbygget ved vannkanten i Oslofjorden. 

- Staten har mye penger, men det har ikke Oslo. Oslo har en dramatisk voksende gjeld, og det er fortsatt helt uavklart om staten kommer til å bidra med penger til å drifte det nye Munchmuseet.

Politikersyndromet Hagen mener derfor at Oslo-politikerne, med det avtroppende byrådet i spissen, soler seg i Munch-glansen og skyver regninga framfor seg.

- Det er et syndrom jeg er veldig engstelig for, og det heter «når regninga kommer så har jeg slutta i politikken»-syndromet. Politikere setter igang, får æren for initiativet og så får etterfølgerne regninga, som alltid blir høyere enn planlagt, sier han.

- Men Munchmuseet har også en verdi?

- Ikke i kroner og øre. Jeg tviler sterkt på at så mange turister kommer til Norge for å dra på dette museet. Det iallefall ikke det de som kommer hit nå sier, at Edvard Munch er årsaken til Norgesturen, hevder han. 

- En utfordring Avtroppende kulturbyråd, Hallstein Bjercke (Venstre) har siste dag på byrådskontoret i dag. Han innrømmer at finansieringa av Munchmuseet blir en utfordring, men han er ikke enig med utgiftsanslaget til museet selv.

- Det blir en utfordring å finansiere driften, men det ligger også store muligheter her. Det estimeres 500.000 besøkende på museet hvert år, og det ligger store inntektsmuligheter her, sier Bjerke som samtidig understreker at tallet på 304 millioner i årlige driftsutgifter enda ikke er vedtatt av politikerne.

- Jeg er ikke enig med disse tallene, det ligger muligheter for effektivisering her. Noen av utgiftene, som husleie, har vi vist om hele tida. Politikerne har gått inn i dette med åpne øyne, sier han.

TROR PÅ MUNCH-SUKSESS: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) setter her første spadetak i det som skal bli Oslos nye Munchmuseum i Bjørvika.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TROR PÅ MUNCH-SUKSESS: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) setter her første spadetak i det som skal bli Oslos nye Munchmuseum i Bjørvika. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Er Munchmuseet galimatias, slik Hagen hevder?

- Nei, jeg er helt uenig i det. Dette er en investering som vil ha stor verdi for en kunstinteressert by, og for kunstverden. Arven etter Edvard Munch er en av de største verdiene vi forvalter i Oslo kommune. Det ligger kunst til flere milliarder kroner i kjelleren på Munchmuseet på Tøyen og venter på å stilles ut. Vi har store ambisjoner for bygget, men det må vi ha, sier han. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!