Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hagfors hylles på Øya

Lørdag hylles musikeren Martin Hagfors av en celeber gjeng på Øyafestivalen i Oslo. De synes rett og slett Hagfors fortjener oppmerksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti plater på seks år, stadige turneer i inn- og utland og strålende skussmål. Likevel: Navnet Martin Hagfors har liksom aldri festet seg helt i folks bevissthet.

- Jeg har et godt liv, jeg. Jeg gjør det jeg har lyst til, og får endene til å møtes, sier norskamerikaneren.

Klassisk Volvo

Han er enig i at musikken hans sikkert kunne nådd ut til flere, om de bare hadde hørt om ham. Men promotering av eget navn og egne prosjekter har aldri stått øverst på prioriteringslista. Til det har han vært for opptatt med å gi ut plater og spille konserter.

Det eneste han har brukt promopenger på siden han startet karrieren i Home Groan, er innkjøp av en Volvo Duett, 61-modell, med bandnavnet pålakkert. Bilen har tidvis vært på veien i forbindelse med turneer, men så mange flere plater har han ikke solgt på investeringen.

Av musikervenner blir Martin Hagfors beskrevet som en Robin Hood: Han hjelper artister i startfasen og skriver låter for andre. Sympatien ligger alltid hos «the underdog», i livet som i tekstene.

Gjennombrudd?

Denne uka ligger det an til et aldri så lite gjennombrudd for Martin Hagfors, med release på samleplata «The Cream of The Crop», og hyllestkonsert på Øya.

Stjernelaget som skal backe og tolke Hagfors, består av Håkon Gebhardt fra Motorpsycho, Hellbillies-gitarist Lars Håvard Haugen, Vidar Ersfjord fra Velvet Belly og Home Groan, Midnight Choir-vokalist Paal Flaata, trommis Martin Horntveth fra Jaga Jazzist og Askil Holm. Bandet heter for anledningen Cream of The Crop.

- Martin er Norges viktigste låtskriver. Han har gitt ut gode album, men har ikke hatt midler til markedsføring. Han fortjener å bli dratt fram i lyset, sier Askil Holm, som sammen med Horntveth er initiativtaker.

Hardt arbeidende

Martin Hagfors ble musiker først i voksen alder. Som 31-åring hadde han skrudd lyd et tiår, for alt fra Pixies til Tracy Chapman. Han hadde hørt et utall band, og kom til en erkjennelse:

- Jeg innså at dette kunne jeg gjøre bedre selv, sier han.

Han startet countryrockbandet Home Groan, og har gitt ut sju album på seks år. Samtidig har han turnert alene under aliaset Groan Alone, og jobber som tekstforfatter og produsent for andre musikere. Den nye samleplata er ment som en innføring i Home Groan.