- Hagtvet tipper over i hysteri

Bernt Hagtvets mange beskyldninger om AKP er urimelige, hevder Jon Michelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I TO STORE debattinnlegg i Dagbladet denne uka har statsviter Bernt Hagtvet gått hardt ut mot AKP (m-l)-bevegelsen og hevdet at de som var med på 1970-tallet, hadde et personlig ansvar for folkemordene i Kambodsja. Flere reagerer sterkt på Hagtvets beskyldninger og varsler lengre innlegg på debattsidene.

Her er noen av de umiddelbare reaksjonene fra sentrale skikkelser i og rundt AKP-miljøet på 1970-tallet:

- HAGTVET TIPPER OVER i hysteri. Hvis jeg skal reise noe sted med den mannen, må han besinne seg, sier forfatter og journalist Jon Michelet. Han mener Hagtvet lyder som et svakt ekko av de samme formene for autoritær politikk som han angriper.

- Han hogger løs på enkeltpersoners væremåte og skaper derved et karikert, endimensjonalt fiendebilde som det er enkelt å slåss mot. Hagtvet trekker nøyaktig de samme konklusjonene som har ført ideologer og politikere på ville veier før. Han krever at meningsmotstanderne skal bli nedlagt, forsvinne fra jordas overflate. Skal jeg delta i en fortsatt debatt om et så alvorlig spørsmål som fortida og framtida til et lite fattig land i den tredje verden, må ordskiftet bli mer edruelig, sier Michelet.

- JEG FØLER MEG i liten grad truffet av Hagtvets hovedpoenger, sier sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i Dagsavisen. Redaktøren mener hun ved flere anledninger har gitt uttrykk for at hun er skamfull over en del holdninger hun sto for som medlem av AKP (m-l).

- Det er over 20 år siden jeg meldt meg ut av partiet, sier hun. Haugsgjerd tilhørte ikke partiets ledelse og var ikke med på å utforme AKPs Kambodsja-politikk.

- Jeg har selvfølgelig fortsatt et medansvar for synspunktene som medlem av partiet, understreker Haugsgjerd.

- Er du enig med Hagtvet i at det er et paradoks at så mange har endt opp i medieyrker?

- Det har mange gamle SV-ere også gjort. Det er et naturlig yrke for samfunnsbevisste mennesker.

- Hagtvet er en politisk aktør, og har et korstog på gang mot marxismen, sier Jorun Gulbrandsen, lærer og leder av AKP i dag.

- HAGTVET ER FEIG når han bruker en tilfeldig danske som sannhetsvitne for at AKP drev med våpentrening, og at opptakskriteriene var eller er at man er villig til å drepe sin mor eller sine venner. Det blir lite troverdig, sier hun. AKP-lederen mener Hagtvet minner om keiser Konstantin, som var leder for inkvisisjonen på et tidspunkt:

- De fant på anklagene, så fant de på bevisene, og så var de dommere. Slik opererer Hagtvet.

- Hva med saken, Kambodsja-tribunalet?

- Det er en god idé. Det har AKP vært tilhenger av siden ideen ble lansert for FN i 1999, sier hun.

I KRONIKKENE SPØR Hagtvet Klassekampens redaktør om han er villig til å selge ut alle AKP-aksjene og fjerne den revolusjonære retorikken i formålsparagrafen.

- Hvem som eier aksjer i Klassekampen, er det styret som bestemmer, ikke jeg, sier Bjørgulv Braanen.

- Når det gjelder avisas formålsparagraf, tror jeg det står noe sånt som at Klassekampen skal drive kritisk og avslørende journalistikk med utgangspunkt i et revolusjonært og sosialistisk grunnsyn. Det står jeg for.

Oppgjør om folkemord

I to store debattinnlegg i Dagbladet går Bernt Hagtvet hardt ut mot AKP-(ml)-bevegelsen, og hevder enkelte av de som var med har et personlig ansvar for folkemordene i Kambodsja.

Professor Bernt Hagtvet er styremedlem i Holocaustsenteret, Villa Grande, og var i høst ansvarlig for en offentlig forelesningsserie om folkemord. Han er i avslutningsfasen av en bok om Eichmannsaken og ondskapens former i det 20. århundret.

DEBATTINNLEGGENE:

- Hva betyr det?

- Jeg er stort sett enig i Ben Kiernans analyse, som Hagtvet baserer seg på, om at det var rasistisk motiverte folkemord som pågikk i Kambodsja. Dette fordømmer Klassekampen helt klart. På den andre siden mener jeg at Hagtvet overser en sentral utfordring, nemlig hvordan forene demokrati etter vestlig modell med sosial frigjøring i fattige land? Vi kommer til å se mange opprør mot undertrykkelse i framtida. Det ønsker jeg velkommen, sier Braanen.

- JEG LURER PÅ HVA Hagtvet vil med et så rabiat og følelsesladet utspill. Det lukter mest hevngjerrighet, sier Peder Martin Lysestøl, som er førstelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

- Det gikk altfor lang tid før jeg trodde på historiene om Kambodsja, men det må forstås i en historisk kontekst. Jeg trodde det var nok en løgnhistorie som vi ble servert så mange av på den tida. Da det ble et uomtvistelig faktum at det foregikk folkemord i Kambodsja, så fordømte jeg det, sier Lysestøl, som satt i partiledelsen fram til midt på 1980-tallet. Lysestøl blir kraftig provosert av Hagtvets påstander om AKPs partikultur på 1970-tallet. - Han skyter fullstendig under beltestedet. Sammenlikningen med NS er meningsløs. De trodde på raseoverlegenhet, vi drev med antirasistisk arbeid. Han kaller seg statsviter, men er til de grader uvitenskapelig.

- DET ER INGEN TVIL OM at regimet i Kambodsja var primitivt og totalitært. Det har jeg flere ganger tatt et oppgjør med, også offentlig med boka «m-l» i 1989, sier Sverre Knudsen, som jobber med økonomisk historie ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

- Vil du være til stede under rettssakene i Kambodsja?

- Trenger ikke dra dit. Jeg skjønner hva som foregikk uansett. Jeg forstår at Hagtvet stiller spørsmålene sine. Hvis ikke man greier å ta et oppgjør med et sånt regime uten mange forbehold, så er det ganske svakt, sier Knudsen.

Tron Øgrim ville ikke svare på Dagbladets spørsmål. Sigurd Allern var ikke tilgjengelig.

REAGERER: Forfatter og journalist Jon Michelet mener Bernt Hagtvets mange beskyldninger om partiet AKP på 1970-tallet og i dag er urimelige og etterlyser større edruelighet.
Bernt Hagtvet: Professor i statsvitenskap. Har gått hardt ut mot AKP-bevegelsen.
Jorun Guldbrandsen: Lærer og forfatter. Mangeårig medlem og nåværende leder i AKP (m-l).
Peder Martin Lysestøl: Leder av Palestinakomiteen og RVs fylkeslag i Sør-Trøndelag.
Hilde Haugsgjerd: Ansvarlig redaktør i Dagsavisen. Har hatt lederverv i Rød Ungdom, og vært leder for RV. Tidligere medlem av AKP (m-l).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer