Haiene tjener grovt på festivaler

Håver inn på Quart og Roskilde.

(Dagbladet.no): Billettene til årets store festivaler - blant annet Quart, Roskilde og Øyafestivalen - er i all hovedsak allerede revet bort. Hvilket betyr gode nyheter for svartebørshaier, og særdeles dårlige nyheter for publikum som er treige med å skaffe seg festivalpass.

Billetter til Roskilde-festivalen selges for opp mot 4500 kroner på Finn.no. Tilsvarende festivalpass for Quart selges også til opp mot det dobbelte av ordinær pris.

Pressetalskvinne Trine Sollie ved Quart har likevel inntrykk av at svartebørssalg var et større problem før.

- Jeg har inntrykk av at det var verre for et par år siden. Både arrangører og publikum har nok blitt mer bevisste på at svartebørsvirksomhet er en uting, sier hun til Dagbladet.no.

- Dårlig gjort

Roskildefestivalen har valgt å gå offensivt til verks i et forsøk på å stoppe billetthaiene.

Den svenske nettsiden Biljettshop.se ble onsdag i forrige uke kontaktet av festivalens advokater. Årsaken er at de selger billetter til overpris - ett enkelt festivalpass koster 2900 norske kroner.

- Vi er veldig lei av det. For oss handler det om å lage en festival med en så billig billett som mulig. Dessuten deler vi ut overskuddet til et veldedig formål. Derfor syns vi det er ekstra slemt at det er noen som forsøker å tjene på det, sier en talsmann for festivalen til nyhetsbyrået Ritzau.

ENDA TRANGERE: Årets Roskilde-festival er fullstendig utsolgt, noe som gir god inntjening for svartebørshaiene. Her fra fjorårets Brian Wilson-konsert. FOTO: SCANPIX/EPA
ENDA TRANGERE: Årets Roskilde-festival er fullstendig utsolgt, noe som gir god inntjening for svartebørshaiene. Her fra fjorårets Brian Wilson-konsert. FOTO: SCANPIX/EPA Vis mer

Kan bli straffet

I Norge er et forbud mot svartebørssalg diskutert flere ganger. I Roskilde kan man bli straffet om man forsøker å videreselge festivalpass.

Visepolitimester Bent Rungstrøm ved Roskilde politidistrikt vedgår imidlertid at de trolig ikke vil sette inn ressurser mot svartebørshaiene.

- Det finnes en meget gammel lov, som hviler på en ordning der de som selger billetter til offentlige forlystelser må ha autorisasjon. Men slike autorisasjoner er ikke gitt ut på mange, mange år. Og derfor er det ikke noe grunnlag for loven, sier han til Dr.dk.

Legger ut billetter

Trine Sollie sier at også Quart i prinsippet ønsker et forbud, men at de stiller spørsmål ved hvordan det eventuelt skal håndheves.

Festivalen vil hver dag legge ut nye dagspass for salg i et forsøk på å begrense svartebørssalget.

- Vi kan ikke gi nøyaktige tall på hvor mange billetter det dreier seg om. Det kommer litt an på hvor mange som er akkreditert og hvor utsolgt det er, forteller hun.

Tidligere har det også vært forsøk på å forfalske billetter. Det har imidlertid blitt gjennomskuet fort.

- Det var noen som forsøkte det for et par år siden. Men det var amatørmessig gjort, og vi har sikkerhetsvakter som er gode på å gjennomskue slikt, sier hun.

• Dagbladet og Dagbladet.no er til stede når Roskilde-festivalen starter torsdag. Vil du tipse oss om hva vi bør skrive om? Send SMS/MMS til 2400, ring 24 00 00 00 eller send e-post til 2400@dagbladet.no.