Håkan Nesser - «Ewa Morenos sak»

Stilsikkert skrudd sammen av Nesser.

«Ewa Morenos sak» er den åttende av Nessers Maardam-romaner og den femte som kommer ut på norsk. Som i «Münsters sak» finnes Van Veeteren i store deler bare med i bakgrunnen - som mytisk klangbunn. Unntatt i avslutningen hvor han gjør en noe aparte motivert entre.

En ung jente forsvinner - tilsynelatende uforklarlig. Saken havner i fanget på Ewa Moreno, for tida nesten på sommerferie. Henger mysteriet sammen med andre, liknende saker? Eller med drapet på en skolejente for seksten år siden - visstnok begått av læreren hennes?

Moreno drar en klassisk Lew Archer og får dessverre fortidas lumre hemmeligheter tettere inn på livet enn sin smått amorøse feriepartner.

Ewa Morenos sak er, som vanlig av Nesser, skrudd sammen med stilsikker hånd og med de rette Meccano-bitene. Et fascinerende persongalleri, kontrollert turnering og sammenføring av to parallelle historier og en svært ladet undertone gjør sitt til at «Ewa Morenos sak» blir suggererende lesing.

Men slappe metaforer og formuleringer som «Høytrykket oste som et gjenglemt, manisk strykejern» og «hodeskallen sprakk mot den ubarmhjertige stålskinnen» - finnes det barmhjertige? - tyder på at både redaktør og forfatter tidvis har vært språklig ute til lunsj.