Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Håkan Hellström - «Rampljus»

Håkan redder æren

Håkan Hellström nærmer seg sitt gamle jeg når «Rampljus» kompletteres.

FULLENDT: Håkan Hellström ga ut halve «Rampljus» i mai, og i dag kommer resten av albumet- en måned tidligere enn først annonsert. Hvorfor ikke hele på en gang, spør vår anmelder. Foto: Warner Sweden
FULLENDT: Håkan Hellström ga ut halve «Rampljus» i mai, og i dag kommer resten av albumet- en måned tidligere enn først annonsert. Hvorfor ikke hele på en gang, spør vår anmelder. Foto: Warner Sweden Vis mer

ALBUM: Første del av «Rampljus», som kom i mai, var ujevn. «Det virker som om han famler etter en retning og forsøker å være kreativ - og så blir det bare litt 'rørete'», skrev jeg i min treer-annmeldelse under tittelen «Tuller du med oss, Håkan?».

«Rampljus»

Håkan Hellström

4 1 6

Pop/rock

2020
Plateselskap:

Warner Sweden

«Redder seg i land.»
Se alle anmeldelser

Jeg var altså ganske hard mot göteborgaren, som jeg har vært fan av siden han kom med det oppsiktsvekkende gode debutalbumet «Känn ingen sorg för mig Göteborg» for 20 år siden. Ja, 20 år!

Streng

Flere andre anmeldere var mer positive til «Rampljus Vol 1». Kanskje var jeg i overkant streng, basert på rein skuffelse. Han har tross alt vært ganske stødig hele veien, med unntak av slappe «Illusioner» (2018) med Göteborgs Symfoniorkester. Live har han vært uovertruffen, med to konserter for til sammen 140.000 i Göteborg i 2016 som et solid karrierehøydepunkt. Sommerens planlagte konserter samme sted er flyttet til neste år.

Uansett forventet jeg at han ville løfte seg på resten av dette albumet, som består av ytterligere sju spor. Spørsmålet melder seg fort: Hvorfor ga han ikke like godt ut hele albumet med en gang? De er helt sikkert spilt inn samtidig.

Men - han redder seg ihvertfall i land her på flere gode låter mot slutten av volum to. Om 14 spor hadde blitt til ti ville dette vært et flott - og bedre -album.

Tulleringing

Skjønt låter, «åpningen» på volum to er tulleringing til en arrogant plateselskapsmann som avviser Håkan med ordene «Det här är shoowbiizzz».

Han følger opp med tullelåta «På väg upp», før han gir plateselskapsmannen fra «No Hit Records» en ny sjanse. Det fins faktisk et plateseskap i London med det navnet! Det hele er ganske tøvete og opplagt fake, sjøl om det selvfølgelig kunne ha skjedd før han ble landets største stjerne.

Også «Bit dig i läppen» på volum en har et verbalinnslag. Lekent, kanskje, men har det noe på albumet å gjøre?

Tjuvradden Håkan

Og så er det naskingen, eller stjelingen, til Håkan Hellström. Som Bob Dylan tar han for seg fra andres kataloger også her. I «På väg upp» er han tilbake ved det, riktignok kule, temaet fra The Whos «Baba O'Riley» (fra '71-albumet «Who's Next»), som han også er innom i den Stones-inspirerte åpningen «Alla drömmar är uppfyllda». Jeg venter bare på at han skal synge «Don't raise your eye / It's only teenage wasteland», men der setter han visst grensa!

Sommerlig

I «Kaos är min lady» er Håkan der han skal være. Han er til å kjenne igjen, og sjøl om vi kanskje har «hørt det før» er det jo dette han kan best - og bedre enn veldig mange. Det er faktisk befriende å høre Håkan som Håkan!

Han klarer ikke å dy seg her, heller, og har lagt inn et lett gjenkjennelig parti fra The Beatles' «A Day In the Life» først og sist i låten.

«Små vita moln», med Esther Lennstrand på hovedvokal, og «Verkar som vi klarat det» er positive, sommerlige låter, akkurat som «Va inte född att följa efter» på volum en.

Ringen sluttes

Helt til slutt stjeler han fra seg sjøl, når åpningstemaet fra «Känn ingen sorg för mig Göteborg» kommer tilbake i «Ska flyga nu» - etter at åpningtemaet fra Boomtown Rats' «I Don't Like Mondays», nøyaktig kopiert, har dratt låten igang. Reint tjueri det siste også, eller «sitat» uten kilde.

Sammen med det beste fra volum en redder de fire-fem siste, nye låtene æren til den ikke lenger så unge mannen fra Göteborg. Så får de nye millionene vente til neste år. Han er god for flere hundre av dem, ifølge svenske Aftonbladet. Foreløpig...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!