Hakk i plata

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PLATEKJEDEN AKERS MICs

andre konkurs på fem år kom ikke som noen bombe. Den føyer seg også inn i rekka av dårlige platebransjenyheter i det siste: Oppsigelsene i Warner Music, de varslede nedskjæringene i EMI og tilsvarende ferske nedskjæringsrunder i Universal er alle resultater av en stor strukturell omstillingsprosess i den internasjonale platebransjen.

OPPKJØP

, sammenslåinger og nye eierkonstellasjoner kaster nytt og skarpt lys på kvapsete organisasjonsstrukturer som stammer fra jappetida eller deromkring. Nå spiser bransjen havrelefser så striskjorta spenner stramt over magen.

Akers Mics triste sorti har ikke noe med denne storstilte ryddesjauen å gjøre, men den har røtter i den samme konservative og lett handlingslammede måte å tenke på. En slags «don't fix it if it ain't broken» -variant hvor nye utfordringer kan stå og banke på døra i årevis uten å få svar. Bare se hvor lang tid platebransjen har brukt på å bli vant til tanken om at musikkfiler faktisk kan selges på Internett.

HISTORIEN OM

Akers Mics fall er ikke bare historien om Platekompaniets oppsiktsvekkende framganger i et marked som ellers i verden har gått nedover. Det er også historien om klassens smarteste elev - innovatør og markedsleder - som sovnet i timen. Akers Mic var til og med de opprinnelige tøffingene: de slo an tonen for CD-salg i Norge, og ble landets mektigste platekjede.

AKERS MIC

ble utover nittitallet akterutseilt av Platekompaniet, uten at sistnevnte møtte nevneverdig motstand. Akers Mic så ut til å mangle konkurranseiver og offensive forretningsvisjoner, og klarte ikke å svare på utfordringen i kampen om CD-kundene. I stedet prøvde de å styrke seg på andre vareområder - med blandet hell. I 1999 bar det til skifteretten. Selskapet kan ikke sies å ha kommet seg opp i mer enn knestående etterpå. Med 4,4 millioner kroner i underskudd i 2002 og skikkelig uflaks i form av brann på varelageret, har det nå gått som det måtte gå. Bortsett fra for noen kresne jazz- og klassiskkjøpere og trofaste hi-fi-entusiaster, etterlater dessverre ikke Akers Mic noe nevneverdig forbrukermessig tomrom. Kjipt, men sant.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer