Hakk i plata

Musikken får fortsatt skylda når det går forferdelig galt med ungdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Girl, 13, hangs herself after becoming obsessed with Emo \'suicide cult\' rock band» meldte britiske The Daily Mail i forrige uke. Hannah Bond var bare 13 da hun ble funnet død på pikerommet. Hun var, ifølge foreldrene, en helt vanlig jente. Hadde masse venner, en kjæreste og var flink på skolen. Hun var kanskje litt humørsyk til tider, men hvem er ikke det når tenåringshormonene raser i kroppen? Et par uker før hun døde hadde hun derimot begynt å høre på det amerikanske emo-bandet My Chemical Romance, farget håret svart og pøst på med kajal. Ifølge avisa hadde hun også begynt med selvskading. Nå gir foreldrene musikksjangeren emo skylda for Hannahs dødsfall.

Det er ikke første gang musikken må gjennomgå når noe går forferdelig galt. 26. oktober 1984 skjøt 19 år gamle John McCollum seg mens han hørte på musikk av Ozzy Osbourne. Han hadde lenge slitt med alkoholproblemer. Foreldrene til McCollum saksøkte både Osbourne og plateselskapet, og hevdet at Osbourne bevisst henvendte seg til ungdom med problemer og oppfordret dem til selvmord. Anklagen ble avvist. «Musikktekster og lyrikk kan ikke hevdes å inneholde slike oppfordringer av den enkle grunn at det ikke er meningen at de skal tas bokstavelig», var dommerens konklusjon. Det hindret likevel ikke foreldrene til Raymond Belknap og James Vance å saksøke metalbandet Judas Priest året etter. De to guttene hadde tatt livet av seg mens de hørte på Judas Priest-plater. De etterlatte saksøkte bandet og hevdet at de sendte «skjulte budskap om selvmord» i musikken. Judas Priest vant rettssaken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer