Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hakk i plata

Musikken får fortsatt skylda når det går forferdelig galt med ungdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Girl, 13, hangs herself after becoming obsessed with Emo \'suicide cult\' rock band» meldte britiske The Daily Mail i forrige uke. Hannah Bond var bare 13 da hun ble funnet død på pikerommet. Hun var, ifølge foreldrene, en helt vanlig jente. Hadde masse venner, en kjæreste og var flink på skolen. Hun var kanskje litt humørsyk til tider, men hvem er ikke det når tenåringshormonene raser i kroppen? Et par uker før hun døde hadde hun derimot begynt å høre på det amerikanske emo-bandet My Chemical Romance, farget håret svart og pøst på med kajal. Ifølge avisa hadde hun også begynt med selvskading. Nå gir foreldrene musikksjangeren emo skylda for Hannahs dødsfall.

Det er ikke første gang musikken må gjennomgå når noe går forferdelig galt. 26. oktober 1984 skjøt 19 år gamle John McCollum seg mens han hørte på musikk av Ozzy Osbourne. Han hadde lenge slitt med alkoholproblemer. Foreldrene til McCollum saksøkte både Osbourne og plateselskapet, og hevdet at Osbourne bevisst henvendte seg til ungdom med problemer og oppfordret dem til selvmord. Anklagen ble avvist. «Musikktekster og lyrikk kan ikke hevdes å inneholde slike oppfordringer av den enkle grunn at det ikke er meningen at de skal tas bokstavelig», var dommerens konklusjon. Det hindret likevel ikke foreldrene til Raymond Belknap og James Vance å saksøke metalbandet Judas Priest året etter. De to guttene hadde tatt livet av seg mens de hørte på Judas Priest-plater. De etterlatte saksøkte bandet og hevdet at de sendte «skjulte budskap om selvmord» i musikken. Judas Priest vant rettssaken.

Det er ikke bare rocken som har fått gjennomgå. I 1992 leverte de to amerikanske forskerne Steven Stack og Jim Gundlach en rapport der de hevdet at det var et klart samsvar mellom selvmord og countrymusikk. Countrymusikken dyrket fram selvmordstanker ved å ta opp problemer som er vanlig blant suicidale, som ekteskapsbrudd og alkoholisme, mente de, og konkluderte med at jo mer countrymusikk som ble spilt på radioen, desto høyere var selvmordsraten blant hvite i området. I 2001 var det så rapperen Eminems tur til å komme i søkelyset, da en fan siterte en av hans tekster i selvmordsbrevet sitt.

Emo-ungdommen, som for et par uker siden fikk oppmerksomhet da de ble ofre for en voldsbølge i Mexico og Chile, framstilles ofte stereotypisk som depressive selvskadere som dyrker outsiderrollen. Når My Chemical Romance nå anklages for å være en selvmordskult av The Daily Mail, må man spørre seg om hva som kom først av høna og egget. I et intervju med Lydverket i fjor, tok vokalist Gerard Way selv opp problemstillingen: «Vi holdt konsert og det var ei jente som hadde enorme kutt på armene. Jeg lurte på om det var vår feil, om hun trodde hun måtte gjøre det for å gå på konserten vår, om det hadde gått så langt at våre fans hadde begynt med selvskading? Jeg følte et stort ansvar, så når noe sånt skjer, sier jeg fra hva jeg mener,» sa Gerard Way. Det tok ikke lang tid før tilbakemeldingene kom i form av videoer på YouTube. My Chemical Romance-fansen var knust over at Way kunne tro at noe slikt var hans feil. «Vi er selvskadere og elsker musikken din», sa to australske jenter. «Vi synes det er fryktelig om du tror vi gjør dette på grunn av deg. Du har bare gjort livene våre bedre. Vær så snill, ikke føl ansvar for andres handlinger.»

KAJAL OG FØLELSER: Gerard Way i My Chemical Romance. Foto: STELLA PICTURES
KAJAL OG FØLELSER: Gerard Way i My Chemical Romance. Foto: STELLA PICTURES Vis mer
image: Hakk i plata

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!