Håkon Bleken rundstjålet

Tyver har raidet Håkon Blekens atelier for ni bilder.

BESTJÅLET: Håkon Bleken foran et portrett av Arne Nordhem. Dette motivet er blant de som er stjålet fra Kunstnerens hjem i Trondheim. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
BESTJÅLET: Håkon Bleken foran et portrett av Arne Nordhem. Dette motivet er blant de som er stjålet fra Kunstnerens hjem i Trondheim. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Dette er jævlig synd, jeg har tidligere hatt alarm i boligen der jeg oppbevarte bildene, men den er nå koblet ut, sier Håkon Bleken til Dagbladet.

Det var maleren selv som ringte politiet i ettermiddag for å fortelle at han var blitt bestjålet. Det var Adresseavisen som først meldte om tyveriet.

- Vi fikk melding klokka 13.13 i dag. Bleken kom hjem og oppdaget det selv, sier Operasjonsleder Rune Brandmo til Dagbladet.

Portrett av Nordheim Tyvene har tatt med seg ni bilder, åtte er Blekens egne malerier, mens det siste er malt av Arthur Alstad. Det er spesielt tre bilder Bleken ergrer seg over å ha mistet.

- Et selvportrett, et bilde av Arne Nordheim og et bilde av Arhur Alstad var meget fine bilder. Det er de tre bildene som jeg vil savne mest. Nordheim-bildet er lett å kjenne igjen, og er ganske likt det Nasjonalgalleriet kjøpte, sier Bleken.

Kunstmaleren mener tyveriet var amatørmessig utført.

- Det er ikke noe særlig proft utført. Bildene er skåret ut av rammene, det er slarvete gjort. Bildene er ganske redusert i verdi på den måte, det er ikke noe presisjonsarbeid tyvene har gjort.

- Håper på tips og flaks Bildene er forsikret, men det er et lite plaster på såret. Politiet står ifølge Bleken foreløpig uten spor. Det er heller ingen naboer som har sett noe mistenkelig.

- Det er et visst håp, politiet sier at man vanligvis blir presset for penger for å få bildene tilbake. Hvis det skjer, må jeg bare rapportere det videre til politiet. Jeg får håpe på tips og flaks, slik at bildene kommer til rette, sier Bleken.

Politiet har gjennomført tekniske undersøkelser. Bleken selv har i dag sittet i politiavhør.

Selger for millioner Håkon Bleken (81) har holdt en svært høy produksjon de siste årene, sin høye alder til tross.

Søndag avsluttet han sin utstilling på Galleri Brandstrup i Oslo. Galleriet omsatte Bleken-bilder for tre og en halv million kroner i løpet av ukene utstillingen var åpen.

Blant bildene som ble stilt ut var «Studie - selvportrett», som nå er stjålet. Morgenbladets kunstanmelder, Tommy Olsson, skrev tidligere i år om bildet at han mente det var det beste maleri han hadde sett.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

BRØT SEG INN: Tyvene brøt seg inn her, i Håkon Blekens bolig i Dyrborgveien 35. Foto: Tor Åge Hansen
BRØT SEG INN: Tyvene brøt seg inn her, i Håkon Blekens bolig i Dyrborgveien 35. Foto: Tor Åge Hansen Vis mer