KUNST SOM FENGER: Håkon Bleken mellom to store selvportretter. Han solgte kunst for sju millioner kroner på Galleri Brandstrup på utstillingen som ble avsluttet for snart to uker siden.
 Foto: Anders Grønneberg
KUNST SOM FENGER: Håkon Bleken mellom to store selvportretter. Han solgte kunst for sju millioner kroner på Galleri Brandstrup på utstillingen som ble avsluttet for snart to uker siden. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Håkon Bleken solgte for sju millioner kroner

- Helt eventyrlig.

Gallerist Kim Brandstrup i Galleri Brandstrup på Tjuvholmen kan glede seg over en svært vellykket Håkon Bleken-utstilling, både kunstnerisk og økonomisk.

Nå kan den populære maleren smile hele veien til banken.

Mer enn 30 malerier

Den 87 år gamle kunstneren åpnet en stor utstilling i Galleri Brandstrup, åpner 7. september. Den het «Dødens ø», der temaet var døden. Han stilte også ut andre malerier, bl.a. store selvportretter.

KAN SMILE: Håkon Bleken på Galleri Brandstrup.
KAN SMILE: Håkon Bleken på Galleri Brandstrup. Vis mer

I forkant av utstillingen kritiserte Bleken oss «nordmenn for å være så jævla rike, late og vulgære».

- Vi solgte over 30 bilder, sier Brandstrup.

- Det var bare noen ytterst få som ikke ble solgt, noen blir værende igjen i kunstnerens eie - og noen var lånt ut i anledning utstillingen, sier Brandstrup til Dagbladet.

Sju millioner kroner

Det er lenge siden Håkon Bleken både var ung og fattig, men den siste måneden har vært svært innbringende for trønderen, som i tillegg til kan vise til en suksessutstilling i den spanske byen La Coruna. Men så har han i tillegg brukt de siste to åra på å male bildene.

- Utstillingen på Tjuvholmen ga en omsetning på rundt sju millioner kroner, sier Brandstrup:

- Det er et vanvittig høyt tall. Besøket har vært langt bedre enn andre utstillinger. Vi har ikke noe eksakt besøkstall, fordi vi ikke teller våre besøkende, men det har vær et imponerende høyt antall folk innom galleriet.

- Som en gåtefull kvinne

VELDIG FORNØYD: Gallerist Kim Brandstrup.
VELDIG FORNØYD: Gallerist Kim Brandstrup. Vis mer

Kim Brandstrup var også på museumsutstillingen i La Coruna, som var en slags oppkjøring mot utstillingen i Oslo. Han sitter med 38 spanske avisutklipp og forteller at det var stor interesse for Håkon Bleken i Spania - ikke minst fra de største avisene i Madrid. Den gamle kunstneren er opptatt av døden og uttalte til Dagbladet: «Døden har alltid vært tiltrekkende, som en gåtefull kvinne».

- 12-14 av «Dødens ø»-bildene ble også stilt ut i Spania, sier Brandstrup og fortsetter:

- Flere av de Bleken-bildene vi solgte, har havnet i stor og viktige samlinger. Den neste utstillingen vi skal ha med en stor norsk kunstner, er med Sverre Koren Bjertnæs. Den åpner i midten av november og inneholder video , teater, bilder og skulpturer.