Halberg i fri flyt

Underholdende røver- og ekteskapsroman som spriker i litt for mange retninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jonny Halberg har ikke ligget på latsiden etter at han knallet til med «Flommen» i fjor høst. Med den satte han en foreløpig krone på et verk med stadig stigende verdi. Nå melder han seg på til høstens litterære rotterace med en roman som med sine godt 350 tettskrevne sider er hans største i volum, men neppe av verdi. Ikke slik å forstå at «En uskyldig tid» er en «dårlig» roman. Men med de bedriftene han kan vise til, må Halberg finne seg i at det stilles meget høye krav til ham.

For travelt

«En uskyldig tid» er i lange passasjer både underholdende og medrivende lesning. Det er en røverroman, der dikteren nekter seg lite eller ingenting, men samtidig ligger det noen alvorlige temaer i bunn. Her har Halberg ikke helt lyktes med å finne den rette balansen. Han har latt seg rive med av sin egen fortellerglede, og har hatt det for travelt med å stable mer eller mindre dramatiske scener oppå hverandre. Som forteller kjører han med litt for slakke tøyler, og det er med nød og neppe han unngår å kjøre romanen i grøfta.

I bunnen ligger en ekteskapshistorie, historien om Jan Jacobsen og Julie Holt, som har mistet en sønn som var fem år da han ble utsatt for en ulykke. Sorgen og Julies ønske om å ta hevn over ham som forårsaket ulykken, er beskrevet med en innlevelse som gjør skildringen desto mer virkningsfull fordi den holdes i sjakk av en cool fortellemåte. Denne fortellemåten kjenner vi igjen fra tidligere bøker av Halberg, og det er nettopp den som hører til hans fornemste styrke som forteller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer