Halberg synder mot Hamsun

HAMARØY (Dagbladet): - Å dramatisere «Mysterier» føles som å synde, men jeg er glad for at jeg har gjort det, slår Jonny Halberg fast.

Til høsten kommer stykket opp på Nationaltheatret. Den kjente Hamsun-romanen er ikke til å kjenne igjen.

Jonny Halberg har vridd og vrengt på Hamsuns romanfigur Nagel, før han endelig fant sin egen fortelling. Han har skrevet om hele handlingen.

- Hvis jeg lot Hamsun lede dansen, ville jeg ikke fått det til, sier han.

Tomrom

Det er hektiske dager for Hallberg, som skrev manuset til suksessfilmen «Budbringeren» (1997) og ble en kritikerfavoritt med romanen «Flommen» i 2000. I morgen leverer han manus til sin siste roman «En uskyldig tid», og i helga var han på Hamsundagene på Hamarøy for å snakke om dramatiseringen av «Mysterier». Han har gitt hovedpersonene nye navn og flyttet handlingen fra en kystby til innlandet.

- Jeg har beholdt mye av utgangspunktet, men dette blir ikke noen adapsjon, sier Hallberg. Han har ønsket å lage et teaterstykke med mer svingninger enn det som er vanlig innen den minimalistiske norske samtidsdramatikken.

- Jeg ønsker at handlingen skal være mer eksplisitt. For meg er det viktig at et stykke er både tragisk og komisk, at det tar større plass. Jeg vil ha større svingninger i uttrykket.

De siste fire åra har Hallberg arbeidet med sin nye roman «En uskyldig tid». Han gruer seg til å levere fra seg manus.

Dårlig selvtillit

- Jeg plages av dårlig selvtillit, og jeg leverer manuset motvillig fra meg. Jeg har levd dag og natt med en fiktiv verden. Det er blitt min andre kjæreste, sier Hallberg. Denne gangen trenger han ikke bekymre seg for leserskaren. Hallberg er antatt av Bokklubben Nye Bøker, og romanen «En uskyldig tid» er sikret titusenvis av lesere.

- Det tomrommet som kommer i morgen, er jeg redd for.

- Kan du ikke ta litt ferie?

- Jeg har allerede vært på ferie. Familien var på biltur i Danmark. Jeg og sønnen min har fotografert graffiti i Christiania. Han er vill etter graffiti. Hallberg humrer. Den nye romanen handler om to menn og en kvinne - en person som bryter seg inn i to menneskers liv. Sammen foretar de to mennene en forferdelig reise.

- Det hele er gjort med fatal uskyldighet. Hovedpersonen sykler mot sola i vill begeistring med et mål som er for høyt. Det går galt, sier Jonny Halberg.

I HAMSUNS RIKE: - Jeg har vokst opp ved Gudbrandsdalslågen og hørt suset fra elva hver dag. Du får en venn i den lyden, sier Jonny Halberg. I går var han i Hamsuns barndomskommune, Hamarøy, for å snakke om dramatiseringen av «Mysterier».