Half-Life 2 stjålet

Kildekoden til dataspillet Half-Life 2 er stjålet og ligger allerede ute på nettet.

Utgivelsen av Half-Life 2 er en av høstens store spillbegivenheter og forventningene til spillet er allerede skyhøye.

Spillet var opprinnelig ment å skulle slippes 30. september, men lanseringsdatoen er allerede forskjøvet flere ganger - angivelige fordi spillet trenger mer utviklingstid.

Valve Software, som står bak Half-Life 2, får nå enda flere problemer med å innfri fansens voksende forventninger.

Kildekoden til spillet er nemlig stjålet fra en eller flere av Valves maskiner, og den eller de som står bak tyveriet har i tillegg publisert koden på nettet.

Uvisse konsekvenser

Ifølge nettstedet Eurogamer.net er det uvisst hvor store deler av spillet hackerne har klart å få med seg, men ifølge diverse diskusjonsfora på nettet tyder mye på at stort sett alt som er nødvendig for å kompilere selve kjernen i spillet, det vil si gjøre det kjørbart, er stjålet.

Det er likevel ikke slik at hvem som helst som får tak i kildekoden kan spille Half-Life 2.

For det første kreves det en viss teknisk kunnskap for å gjøre koden om til et program, og for det andre mangler nødvendige deler som kart, videosekvenser og grafiske mønster og modeller.

De som sitter på koden kan likevel påføre Valve stor skade. Det stjålne materialet inneholder informasjon om blant annet spillfigurer og våpenkoder og hvis informasjonen blir tilgjengelig på nettet kan det være fritt fram for juks og fanteri når spillet endelig slippes.

Dette kan sannsynligvis Valve leve med. Verre er det nok at forretningshemmeligheter om hvordan selskapet utvikler sine spill nå er tilgjengelig for nysgjerrige konkurrenter.

Valves egen spillmotor, Source, ventes å være den mest essensielle spillmotoren på markedet, og nå kan alle med interesse for det få tilgang til kilden.

Industrispionasje?

Direktør i Valve, Gabe Newell, forteller i detalj hva som skjedde på selskapets egne nettsider.

Det begynte med at noen leste Newells epost rundt 11. september (!) i år. Like etter begynte Newells maskin å oppføre seg merkelig, uten at det ble funnet tegn til hverken virus eller såkalte trojanske hester. I løpet av den følgende uken fikk Newell problemer med webmail-kontoen sin, og en drøy uke etter at de første problemene oppstod klarte noen å kopiere kildekoden til Half Life 2.

I tillegg har spillselskapet Valve blitt utsatt for flere angrep mot webserverne sine, og de har dessuten mistanke om at noen har klart å installere programvare som har registrert alle tastetrykkene som er gjort på flere av Valves maskiner.

Dermed har hackerne sannsynligvis klart å fange opp passord og annen sensitiv informasjon knyttet til utviklingen av spillet, før de altså endelig lyktes med å hente ned selve koden.

Gabe Newell og Valve ber nå om hjelp fra nettbrukere for å finne ut hvor angrepet kom fra. - Jeg vil sette pris på hjelp fra forumet (til Valve) med å spore opp angriperne, skriver Newell blant annet på Valves nettsider.

Ny utsettelse?

Ifølge Kjetil Walseth i Vivendi Universal, som importerer Half-Life 2 til Norge, er den foreløpige datoen for utgivelse november.

Han utelukker derimot ikke at innbruddet får konsekvenser for utgivelsen og at spillet blir ytterligere forsinket.

- At spillet blir forsinket kan bli en av ettervirkningene, ja, sier Walseth til Dagbladet.no, som legger til at de foreløpig ikke vet så mye mer om angrepet enn det som er formidlet gjennom Valves hjemmesider og at de heller ikke har fått noen beskjed fra selskapet angående forsinkelser.

STORE FORVENTNINGER: Det forventes mye av Half-Life 2, men veien fram til utgivelse har kanskje blitt enda lenger etter hacker-angrepet.