Hallaien Bergen!

BERGEN (Dagbladet): «Velkommen til kurtullby Bergen,» sa flyvertinnen da SK 325 landet på Flesland i går ettermiddag. Sikkert er det at det blir både kultur og kurtull i Bergen de neste 12 dagene. Kulturen skal festspilldirektør Bergljot Jonsdottir sørge for, kurtullet overlates bergenserne selv, til tross for at enkelte tilreisende her borte lurer på om bergenserne egentlig klarer å levere varene i år. Nystemten er allerede på plass under åpningsseremonien, kongeparet skal bli noen ekstra dager, Sissel synger, sola smiler, og det sies at ingen sentrale er «outsourcet» fra kongelunsjen i Håkonshallen; så hva skal bergenserne krangle om da? Noe blir det - garantert.

  • Kong Harald åpner de 48. Festspillene i formiddag, og dermed går startskuddet for nærmere 140 ulike kulturarrangementer: musikk, dans, teater, billedkunst, litteratur og nytt i år: sirkus med kanadiske sirkusstudenter. På Torgalmenningen er det dessuten reist noen enorme plastbobler i gyselige farger, her kan man visstnok stige inn og oppleve sære lyder og speisa visualitet.
  • Årets festspillkomponist, eksentrikeren Rolf Wallin, kommer til å stå sentralt under dagens åpningsseremoni. Han skal framføre festspilltalen i både ord og musikk. Det musikalske vil blant annet bestå i at Wallin ifører seg «kontrolldrakten» sin, en elektronisk habitt som gjør at man kan spille med og på kroppen. Om kong Harald akter å låne drakten til den høytidelige åpningen litt seinere, er foreløpig uvisst.
  • LO-streiken med påfølgende avistørke gjorde at det lenge spøkte for Festspillenes billettsalg. Men nu går alt så meget bedre. Per i dag er 31000 av 48000 billetter solgt. Det er bedre enn i fjor og året før. Alle nødvendige sponsorer er dessuten på plass, med Statoil i spissen.
  • Dronning Sonja har forberedt seg på årets festspill gjennom et privat besøk for noen dager siden, der hun selv plukket ut billedkunsten til VIP-salongen i Grieghallen. Kong Haralds forberedelser har bestått i å sørge for at Dagbladet blir spesiallevert til kongeresidensen, Gamlehaugen, hver morgen klokka 08.30. Ifølge misunnelige kilder er det ikke for at kongen skal få med seg herværende avis' anmeldelser. Men fordi Harald vil ha seg en tynn en til frokost.