Hallelujah - for en orgasme

Er låta for drøy for britiske «Idol»?

HALLELUJAH: Fra Spellemannprisen 2006 da Askil Holm, Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen og Espen Lind vant prisen «Årets hit».
Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HALLELUJAH: Fra Spellemannprisen 2006 da Askil Holm, Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen og Espen Lind vant prisen «Årets hit». Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Er Leonard Cohens «Hallelujah» for erotisk for en 17-åring?

Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm gjorde låta svært populær i 2006, uten at det noen gang ble noen debatt rundt teksten.

Nå har imidlertid britiske medier våknet, etter at Simon Cowell bestemte at vinneren av den populære idolaktige tv-serien «X Factor», skal synge og spille inn en cover av låta.

Bibelske referanser
«Hallelujah» har nemlig tydelige seksuelle referanser, og den første delen gjengir historien fra Det gamle testamentet om kong David og Batseba. David ser den gifte kvinnen ta et kveldsbad, og bestemmer seg for å ligge med henne.

Batseba blir som følge av dette gravid, og i et forsøk på å skjule utroskapen kaller David etter mannen hennes. Tanken er å få ham til å ligge med henne brennkvikt - og dermed få ham til å tro at det er hans barn.

Men ektemannen er i krigen, og vil ikke komme tilbake. David bestemmer seg derfor for å gi mannen en utsatt stilling i et risikofyllt slag, og ektemannen dør som følge av dette.

Cohen spilte selv inn låta i to versjoner, og den siste - til «Cohen Live» i 1994 - var langt mer åpenlyst seksuelt ladet enn den andre.

Spørsmålet noen faktisk har tatt seg tid til å høre på sangens tekst.

- Det er ikke akkurat Nirvanas «Rape Me» de har valgt, men det er litt rart at Simon Cowell plukker ut en sang med bibelske referanser om David som har seg med Bathsheba, skriver Guardians Priya Elan i en kommentar.

- Det er klart at kvinnen i denne låta ikke bryr seg om musikk, men heller mer mot seksuell ydmykelse, skriver This Is London.


Sett sju mill. ganger
Kanskje Simon Cowell, mannen bak «X Factor» og kjent som den onde og sarkastiske dommeren fra American Idol, har fått med seg den norske suksessen til de «nye gitarkameratene»?

Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm gjorde rent bord da de ga ut sin «Hallelujah Live»-plate for to år siden, og deres cover av «Hallelujah» ble kåret til «Årets hit» under Spellemannprisen. Kvartetten ble synonymt med Leonard Cohens låt og har i ettertid også fått stor internasjonal oppmerksomhet rundt sin versjon.

Hele sju millioner mennesker har nå sett de norske artistenes «Hallellujah»-fremføring på Skavlans «Først & Sist». Det er nesten to millioner flere spillinger enn Jeff Buckley sin variant av låta.

Det var nettopp Jeff Buckley som virkelig fikk hjulene i gang når det gjelder å covre «Hallelujah». Etter hans vakre versjon av sangen på det etter hvert så myteomspunnede albumet «Grace» fra 1994, kom nye versjoner som perler på snor.

Rufus Wainwright, Bon Jovi, Damien Rice, K.D Lang, Sheryl Crow og Gavin DeGraw er blant flere artister som har bidratt med sine tolkninger av sangen.

Orgasmens hallelujah
Buckley har blitt sitert på å kalle sangen «the hallelujah of an orgasm», men budskapet til den vakre visen har kanskje gått litt tapt i alle versjonene.

Her hjemme var det i hvert fall ingen som rynket brynene da en ung Alejandro Fuentes hest sang: «She tied you to a kitchen chair, she broke your throne, and she cut your hair and from your lips she drew the Hallelujah».

Kanskje britene bare er litt mer pripne enn oss?

Det kan i hvert fall se ut som Leonard Cohen får en førsteplass på britiske hitlister når låten blir utgitt, selv om mannen selv kanskje ikke nyter alle versjonene av sitt verk kommer nok royalty-sjekken til å lette på humøret. Cohen har vært blakk siden manageren hans stakk av med alle pengene.

Her kan du se «Hallelujah»-guttas versjon av låta, og skulle det friste kan du se «X Factor» favoritt Diane Vickers prøve seg på Leonard Cohens låt. Hvem er din favoritt?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer