Hallelujah-stemning i Storbritannia

Prestisje-kåring avgjøres i dag.

ÅRETS HIT: Fra venstre Askil Holm, Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen og Espen Lind på Spellemannsprisutdelingen i 2006, da deres versjon av Hallelujah ble årets hit.
Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ÅRETS HIT: Fra venstre Askil Holm, Alejandro Fuentes, Kurt Nilsen og Espen Lind på Spellemannsprisutdelingen i 2006, da deres versjon av Hallelujah ble årets hit. Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Britene har «Hallelujah»-feber. Det har de hatt siden Alexandra Burke gikk av med seieren i det britiske Idol-programmet «X Factor»13. desember, og slapp singelen «Hallelujah».

Ja, det er Leonard Cohens gamle låt, som ble en hit med Jeff Buckley og spilt til det kjedsommelige i Norge av Espen Lind, Alejandro Fuentes, Askild Holm og Kurt Nilsen.

Gordon Brown er fan
Rufus Wainwright, Bon Jovi, Damien Rice, K.D Lang, Sheryl Crow og Gavin DeGraw er også blant dem som har gjort coverversjoner av låta. Men det var først da det ble bestemt at X Factor-vinneren skulle spille den inn, at det brøt ut en debatt om teksten i Storbritannia. Blandingen av seksuelle skildringer og bibelmetaforer har falt noen tungt for brystet.

Britenes statsminister Gordon Brown er derimot stor fan av både Alexandra Burke og den nye hitlåta hennes. Det røpet han på årets siste pressekonferanse i går, da han fortalte at han kom til å kjøpe singelen i julegave til minst én i omgangskretsen sin. Det melder blant andre nyhetsbyrået the Press Association (PA).

Dermed bidrar Gordon Brown til det som ser ut til å bli en soleklar førsteplass på den britiske Top 40-lista i kveld, ifølge PA. Lista offentliggjøres hver uke på BBCs radiokanal Radio. Men det ligger en god del mer prestisje i å toppe lista i dag, enn det gjør ellers i året.

Uka før jul blir det solgt spesielt mange CD-plater. Og å bli «Christmas number one» betyr massiv presseomtale og enda mer salg for den heldige artisten. Du husker kanskje hvordan fenomenet ble parodiert i julefilmen «Love Actually», hvor Bill Nighys avdankede rocker gikk til topps med sviskelåta «Christmas is all around you» (en noe spesiell versjon av «Love is all around»), og feiret med en TV-opptreden i blanke messingen.

Kan skrive historie
De siste fire årene har derimot spenningen rundt julelista sunket litt i Storbritannia. Siden 2005 har «X Factor»-produsentene sørget for at vinneren slipper finalelåta uka før jul, for å sikre «Christmas number one»-plasseringen. Strategien har ennå ikke slått feil, og det ser ikke ut til at det vil endre seg i kveld. Det har ført til at bookmakerne har latt folk tippe på andreplassen også, ikke bare førsteplassen, ifølge Wikipedia.

Likevel kan britene skrive listehistorie i kveld. Det er nemlig ikke bare Alexandra Burkes «Hallelujah»-versjon som har solgt godt de siste dagene. Jeff Buckley-fans har startet en nettkampanje for å sørge for at hans gamle - og ikke Burkes langt glattere - versjon skal ta førsteplassen på hitlista.

Tidligere i uka lå den an til en tredjeplass. Men mange, deriblant Sunday Times Christine Toomey, har tro på at den vil nå andreplassen i kveld. Dermed kan samme låt okkupere de to øverste plassene på julelista, for første gang i britisk listehistorie. Originalversjonen til Leonard Cohen kan også få plass på lista. Midt i forrige uke var den rangert til 34. plass, ifølge Sunday Times.

ÅRETS JULELÅT? Alexandra Burke. Foto: STELLA PICTURES
ÅRETS JULELÅT? Alexandra Burke. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

Cowell-kommentar
Alt oppstyret rundt låta kan sannsynligvis spores tilbake til en kommentar X Factor-skaperen Simon Cowell kom med i programmet «American Idol», hvor han også er dommer, tidligere i år.

Da en av deltakerne sang «Hallelujah», kvitterte Cowell med å si at Jeff Buckleys versjon av låta var en av hans aller største favorittlåter. Resultatet: Jeff Buckley-låta føk til topps på nedlastningslistene nesten over natta.

- Se for deg Simon Cowells reaksjon når han fant ut at han hadde æren for en listetopper, uten å kunne tjene penger på det, sier TV-programlederen Paul Gambaccini, ifølge Sunday Times.

Nå har Cowell endelig funnet en måte å tjene penger på låta, gjennom sin egen X Factor-vinner Alexandra Burke.

Det kunne han kanskje fått til langt tidligere, hadde han tatt en kjapp telefon til sin norske dommerkollega Jan Fredrik Karlsen. Manageren til Lind, Fuentes, Holm og Nilsen er neppe svært overrasket over «Hallelujah»-potensialet.

Et klipp fra guttas «Hallelujah»-framføring på «Først og Sist» har blitt sett hele 7 784 409 ganger på YouTube. Jeff Buckleys «Hallelujah»-musikkvideo har blitt sett 7 058 591 ganger.

Her kan du se Alexandra Burkes «Hallelujah»-musikkvideo. Og her er et av flere Leondard Cohen-klipp

OGSÅ POPULÆR: Avdøde Jeff Buckley. Foto: SCANPIX/ AP
OGSÅ POPULÆR: Avdøde Jeff Buckley. Foto: SCANPIX/ AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer