«Hallik-Frank» går til angrep

Krimforfatteren Frank Tandberg, også kjent som «Hallik-Frank», hudfletter store deler av Forfatter-Norge. I mail og i leserbrev beskriver Tandberg Forfatterforeningen som «smiskeklubben smask».

Forfatter Frank Tandberg (42) har den siste tida bombardert Forfatterforeningens medlemmer med sinte mailer og hatske formuleringer mot alle litteraturbyråkrater og kolleger som ikke vil kjempe for høyere royalty for salg av pocketbøker. Hans kampsak er at forfatterne bør få 20 prosent av inntektene ved salg av billigbøker - ikke fem prosent som tilfellet er i dag.

I helga skal Den norske Forfatterforening (DnF) samles til årsmøte i Oslo. Det kommer til å gå hett for seg, fordi royaltysatsene skal diskuteres.

Fyrer løs

Tandberg har gitt ut tre spenningsromaner siden han debuterte i 1995, men er kanskje vel så kjent for lysskye virksomheter i det virkelige liv. Han er tidligere dømt for en rekke kriminelle forhold, og benevnes ofte som «Hallik-Frank». Tandberg ble rikskjendis da han i 1990 skjøt den kjente torpedoen Espen Lie i låret.

Nå konsentrerer Tandberg seg om å slåss på andre felter. Han krever intet mindre enn revolusjon innen DnF, og vil gjøre alt han kan for å komme til makta i foreningen.

«Pollen til helvete»

I siste nummer av fagbladet Forfatteren går den hardkokte krimforfatteren til frontalangrep på en rekke navngitte personer og litteraturbyråkrater. Innlegget, som har tittelen «Med Pollen til Helvete - på 1. klasse», er delvis sensurert, men Dagbladet har fått tilgang til hele versjonen.

Bergenseren, som for tida skriver at han lever «som økonomisk flyktning i Portugal», er ikke nådig i sin beskrivelse av DnF: «Jeg sleit ikke 11 år for å bli medlem i DNF for å se voksne karer smiske & smaske på toalettet for å overleve.»

«Motarbeider alt»

Lederen for 515 forfattere, Geir Pollen, får gjennomgå. Pollen beskrives som «totalt uten kampmoral, en byråkrat uten initiativ».

Tandberg mener det eneste Pollen har utmerket seg som, er som forleggernes mann.

«Pollen har fra første dag motarbeidet alt jeg har satt i gang for å få hevet lønna vår. Det er så gale at jeg har et eget arkiv på ham. Underslått informasjon, ukorrekte opplysninger i medlemsbrev osv.»

Tandberg mener Pollen, generalsekretær Lars Haavik og kontorleder Tordis Fjeldstad burde fått sparken, fordi fem sultne Oslo-forfattere ville gjort samme jobben for halve lønna.

Formann Geir Pollen i DnF har svært lite til overs for Tandbergs gjentatte verbale angrep.

- Vi har stor takhøyde for ytringer i foreningen, men det er langt fra første gang Tandberg kommer med slike utsagn.

- Skader foreningen

På et medlemsmøte 10. november fikk Tandberg en klar melding om at den type opptreden skader foreningen. Jeg er litt overrasket over at han har glemt det så uttrykkelig. Jeg har vært medlem i 17 år, og kan ikke huske tilsvarende språkbruk om de ansatte. Den type personkarakteristikker hører ikke hjemme noe sted. Og dette reagerer jeg veldig sterkt på, sier Pollen.

- Har Tandberg kommet med konstruktive forslag?

- Nei. De mangler seriøsitet, sier Geir Pollen.

FORBANNET: Krimforfatter Frank Tandberg har bombardert forfatterkolleger med sinte mailer. Tandberg går knallhardt ut mot forfatterleder Geir Pollen.