Halling- breaker seg gjennom Norge

Det er mer som forener enn som skiller breaking og hallingdans. Over påske legger breakeren Lars Undli og hallingdanser Sigbjørn Rua, begge norgesmestere, ut på norgesturné i regi av Rikskonsertene.

Hallingdans

Norsk bygdedans som ble populær for 200 år siden. Egentlig lausdans, det vil si solodans, for menn i 6/8 eller 2/4 takt. Hvert bygdelag hadde sin måte å utføre dansen på.
Høydepunktet i dansen er hallingkastet, der han gjør en runddans og kaster kroppen opp i lufta og sparker en bjelle eller en hatt som holdes høyt opp på en stang.

De to danserne har med et knippe folkemusikere og en dj på veien. Fødselshjelper er en av landets fremste ballettdansere, Ketil Gudim.

Imponerer damer

Forestillingen har fått navnet «Hallingbreak», og blir beskrevet som et bevegelig laboratorium med både tradisjonsbærere og nyskapere.

- Breaking og folkedans handler i prinsippet om det samme: å tøffe seg, vise muskler og få de beste damene. Derfor er det ikke så mye som skiller break fra Bronx og dans fra Hallingdal, sier norgesmester, instruktør og medlem av gruppa Atomic B-Boys, Lars Undli.

Eksperimentet kommer fra Rikskonsertenes produsent Hallgeir Frydenlund, som er levende opptatt av dans - enten det dreier seg om breaking eller halling.

- Vi ønsker å skape noe nytt. Det var ikke vanskelig å få de to norgesmestrene med på dette. I tillegg har vi komponert ny musikk i skjæringspunktet mellom hipphopp og halling, opplyser Hallgeir Frydenlund.

Breaking

Oppsto på 70-tallet i den svarte bydelen Bronx i New York.
Gettodanseform som kan karakteriseres som en blanding av miming, akrobatikk og diskodans og som er en del av gatas musikk- og graffitikultur.
Breaking (også kalt breakdance) har mye av den brasilianske kampdansen capoeira i seg. Kom til Europa på 80-tallet.

Ballett-Gudim

Musikken spilles på tangenter, hardingfele og nøkkelharpe. I tillegg kommer enda en norgesmester, dj Andy, som scratcher funk, soul og hipphopp.

Den pensjonerte ballettdanseren Ketil Gudim er hyret inn som konsulent.

- Spennende, er hans kommentar.

- Det er mange år siden jeg forsøkte meg på breakdance, som det het da. Jeg er med her for å utforske og finne nye bevegelser, å skape noe nytt.

HALLINGDANS: Her smelter to forskjellige dansekulturer sammen: breaking og folkedans- representert med norgesmestere i hver sin sjanger, breakeren Lars Undli og hallingdanser Sigbjørn Rua.