Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

- Hallo, er det noen hjemme? Nå skal du høre godt etter, du velmenende forelder

Det hadde vært flott med en hilsen fra Steinerskolene med en oppfordring til alle foreldre med om å ta imot meslingvaksinen på vegne av ungene sine.

DØDELIG SYKDOM: - Selv om skolene tar standpunkt har likevel vaksineskepsisen godt feste i Steinermiljøene, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
DØDELIG SYKDOM: - Selv om skolene tar standpunkt har likevel vaksineskepsisen godt feste i Steinermiljøene, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spaltist

Linn Herland Landro

er rådgiver hos Mental helse og styreleder i Refugees welcome to Norway. Hun har en mastergrad i pedagogikk, og er bosatt i Oslo.

Siste publiserte innlegg

«Meslinger er ifølge Rudolf Steiner en transformerende sykdom som gjør at du vokser som menneske.» Sitatet kom under en av de tidligere rundene vi hadde med å bekjempe et annet gryende meslingutbrudd i 2010.

Den siterte er en terapeut innen naturmedisin som visstnok fulgte Steinerfilosofien. Såkalt antroposofisk medisin.

Problemet er ikke denne enkeltpersonens syn på meslinger, men at det representerer en virkelighet innen Steinermiljøet. For det er ikke bare anti-vaxxere med autismeangst som skyr meslingvaksine som pesten. De er mange, men dessverre er de ikke alene om å representere et «alternativt syn» på meslinger og vaksine mot det. De er ikke alene om vrangforestillingene.

Jeg var nettopp i Italia og jeg delte en spontan oppdatering derfra i sosiale medier som en kommentar til en TV2-sak om meslingutbruddene i Europa.

Det var et innlegg som skapte engasjement. Hvorfor det? Fordi foreldre flest faktisk er opptatt av at ungene deres, og andres unger for den saks skyld, ikke skal få meslinger.

Jeg kunne fortelle fra Italia at nyhetene om påbud om å følge landets vaksineprogram rullet over TV-skjermene. Så mye som 2700 meslingtilfeller på få måneder har skremt Italienske myndigheter (dette er et og offisielt tall, og en italiensk-norsk sykepleier fortalte meg at det reelle tallet kan være nærmere 5000).

Hjemme i Norge kommer også nyheter om meslingsmitte blant barn. Først en 6-åring og nå nettopp en 1,5-åring. Kjekt å vite: Globalt er meslinger en av de vanligste dødsårsakene hos små barn.

Den populistiske Five Star Movement, ledet av komikeren Beppe Grillo, jobber svært aktivt med anti-vaksine kampanjer i Italia. Grillo har konsekvent brukt den tilbakeviste forskningen til Andrew Wakefield som bakgrunn og argumentasjon. Jeg har blitt fortalt at hovedgrunnen til vaksineboikott blant foreldre i Italia nettopp er slik skremselspropaganda om autisme hos barn som følge av vaksinen.

I Italia er problemet med vaksinenekt og boikott omfattende. Mange blir nærmest hjernevasket av skremselspropagandaen. Sånn er det over hodet ikke i Norge, og foreldre flest stoler på helsemyndighetenes vurderinger omkring vaksiner.

En helt vanlig uttalelse i Norge: "Ungen min skal få vaksine, MMR. Gruer meg, for det er så vondt for henne med den stikkingen".

En uvanlig uttalelse i Norge: «Jeg boikotter den drittvaksinen for jeg vil ikke at ungen min skal bli autist. Deretter skal jeg oppsøke et barn med meslinger og sørge for at ungen min får meslinger. Fordi meslinger kommer til å styrke immunforsvaret hennes, gi henne renselse og gi henne mulighet til å vokse som menneske».

En slik spennede kombo av autismeangst og ønske om meslingfest til det beste for barnet er vel veldig, veldig sjelden.

Men dette representer altså to gjennomgående årsaker til vaksineboikotten. Den ene er skepsis på grunn av skremsel og rykter som bygger på en ekte lurendreier sin tulleforskning (Wakefield). En annen grunn til skepsis og vaksinenekt har angivelig rot i Steiner-filosofi. Det er synd.

Det råder forvirring i disse dager. Hva skal man egentlig tro? Ofte vet man ikke hvor man skal begynne når man blir nedrent av debattvillige anti-vaxxers som spiser vanlige foreldre til frokost. Da er det godt at den dyktige Ingeborg Senneset var raskt på banen med en grundig, god og lettfattelig innføring i hvorfor folk flest i Norge bør, og som oftest vil, vaksinere barna sine.

En noenlunde balansert debatt, samt en innstilling om å prøve å skaffe innsikt er cluet her. Det er ingen grunn til å gå av skaftet verken på den ene eller andre måten. Det er ofte fruktbart med diskusjon, til og med om vaksiner. Men ofte sitter den hysterisk konspiratoriske på en tue og den som er fullstendig ukritisk til vaksiner og medisiner på en annen. Man kan jo snakke om dette. Men da må det være et premiss at man gidder å lytte også. Læring kan forekomme. Det er ikke farlig.

Steinerskolene i Norge var i et avisinnlegg i 2015 tydelige på at de på ingen måte støttet og fulgte opp Steiners filosofiske og medisinske syn på meslingsmitte. Det er bra og viktig at de er tydelige på dette, fordi steinermiljøene er sentrum for antivaksinebevegelsen mange steder i verden. Problemet er at selv om skolene tar standpunkt har likevel mentaliteten og filosofien godt feste i Steinermiljøene.

Forskning på nettopp hvilke miljøer som er sentrum for meslingutbrudd i Europa viser at tros- og livssynsmiljøer med negativt syn på vaksiner ikke sjelden er sentrum for tidligere utbrudd.

NRK publiserte en sak onsdag kveld som kan få selv moderate vaksinemotstandere til å få frysninger på ryggen. Saken handler om et svensk barn som fikk meslinger. Moren sendte altså ut åpen invitasjon om at andre foreldre kunne komme på besøk slik at de kunne la barna sine bli smittet også. Men som sagt er det er ikke første gang jeg har hørt om foreldre prøver å «dele» sitt barns meslingsmitte med vilje.

Misforstå meg ikke. Jeg er faktisk svært glad i mye av steinerfilosofien, og en del av pedagogikken er veldig interessant. Det er mange verdier som jeg setter pris på. Men det er jo slik at man i 2015 kunne rapportere om at fire av ti steinerskolebarn på Nesodden ikke var vaksinert mot meslinger. Dette kan ha endret seg. Hvis ikke hadde det vært flott med offisiell hilsen fra Steinerskolene med en oppfordring til alle foreldre med om å ta imot meslingvaksinen på vegne av ungene sine.

Jeg har ikke lyst til å være upedagogisk. Og jeg er tilhenger av lytting og saklig diskusjon. Likevel er den beste voksenopplæring noen ganger et ørlite klask på kinnet, og en ørliten tordentale i øret på enkelte foreldre:

- Hallo, er det noen hjemme? Nå skal du høre godt etter, du velmenende forelder: Plukk ut bomullen av ørene og trekk blikket bort fra egen navle. Lytt til ekspertene, legene, WHO, og ikke utdatert Steiner og forfalsket Wakefield. For God`s sake. Eller snarere «for humanity`s sake».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!