Hallströms sterke kvinner

BERLIN: For første gang har ekteparet Lasse Hallström (54) og Lena Olin (45) laget en film sammen. Da «Chocolat» ble presentert i Berlin i går, hadde de selskap av Juliette Binoche (37), som smatter begeistret ved tanken på sjokolade i enhver form.

- Mmmmm, sier Binoche. - Jeg elsker sjokolade. Den gir glede og har forførende egenskaper. I filmen synes jeg den er et deilig symbol. Den bygger bruer og bidrar til kommunikasjon. Å dele en sjokolade er spesielt, og enhver kvinne vet at den inneholder magnesium. Fint i en viss periode av måneden, fortsetter hun muntert.

Toleranse

I Hallströms nye fabel spiller Binoche Vianne, kvinnen som setter en puritansk fransk landsby på hodet ved å åpne sin butikk full av syndefulle lekkerbiskener rett ved kirken - uimotståelig konfekt landsbybeboerne spiser i smug og et middel Vianne har for å nå fram til Olins mishandlede, engstelige rollefigur. Igjen har Hallström laget en film med toleranse som tema.

Den svenske regissøren, kjent for «Mitt liv som hund» og «Siderhusreglene», skildrer dessuten noen sterke kvinner:

- Jeg har hørt «Chocolat» omtalt som en perfekt jentefilm, og jeg kan se at sterke kvinneroller virker inspirerende på noen. Generelt vil jeg ha mine personer så mangfoldige som mulig. Jeg vil ikke fortelle publikum hvordan de skal oppfattes, ikke pådytte noen mitt eget syn, men la det som skjer lede seerne.

- Jeg var veldig glad for at kvinnenes styrke og magien rundt dem lot seg overføre fra boka til filmen, sier Olin.

- Kvinner har et fellesskap og en praktisk sans. Du må opp hver morgen og holde livet gående, noe kvinner har et talent for. Det er noe magisk ved kvinner, og vi deler en humor.

Pen omtale

Så da må hun fortelle hvordan hun ser på sin regissørmanns svake sider:

- Alle har sterke og svake sider, men jeg ser ikke Lasse som svak. Han er en mann som har kontakt med alle sidene av seg selv. De sidene harmonerer. Det gjør ham til en interessant mann og regissør, deilig å ha rundt seg. Lasse er flott å jobbe med, for han er glad i folk også når de kommer til kort.

Stort bedre kan man ikke bli omtalt, og Hallström er da også en regissør mange skuespillere lovpriser for hans håndlag med mennesker. Binoche slutter seg til koret. Hun er en skuespiller med bredt repertoar og veksler bevisst mellom store og mindre produksjoner.

- Jeg trenger forskjellene og har jobbet utenfor Frankrike for å møte andre og oppdage forskjellige atmosfærer. Jeg vil ikke bli sittende fast. I valget mellom ost og dessert tar jeg begge deler.

SØTT OG STERKT:Lasse HallstrÖMS "Chocolate" komkurrerer om prisene på filmfestivalen i Berlin, en bittersøt dramakomedie med flotte kvinner i hovedrollene. Både Lena Olin (t.v.) og Juliette Binochet har sans for det søte. - Sjokolade har lag på lag, som mennesker, sier Binochet om de forlokkende varer.Foto: GORM K. GAARE