Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hallvard (72) reddet på direkten da hjertet stoppet

Ny dramatisk tv-serie om norsk helsevesen på TVNorge.

Hallvard Robertsen (72) fra Lyngen ble hentet av ambulansehelikopter. Minutter etter ankomst på sykehus i Tromsø, stopper hjertet.

På med hjertestarter Mens kamera går blir vi vitne til en intens og profesjonell redningsaksjon. Hjertestarter blir koblet på, uten at man får liv i den tidligere læreren.

- I dag er Robertson frisk og takker det offentlige helsevesenet for at han er i live.

Sier Mads Gilbert, klinikkoverlege på Akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Mandag starter serien «På liv og død» på TVNorge, som i et døgn har fulgt Helse-Norge med 50-kamerateam.
Liv reddes, liv går tapt - og livet blir aldri det samme, verken for pasient eller for pårørende. I løpet av 24 timer blir vi med på fødsler, livreddende behandling, kompliserte operasjoner og møter med døden.

Det er utgangspunktet for serien «På liv og død», et stykke dokumeter fra Helse-Norge i 2013.

- Men er det riktig å skildere liv og død som tv-underholdning?
Mads Gilbert, anestesi- og klinikkoverlege, mener det er viktig å gi folk et innblikk i det arbeidet som utføres av ambulansepersonell og av ansatte på offentlige sykehus - døgnet rundt.

- TV-dokumentaren er viktig folkeopplysning. Det virkelige livet er det aller sterkeste drama vi kan oppleve, sier den profilerte sykehuslegen.

ROSER HELSEVESENET: Lege og klinikksjef Mads Gilbert i Tromsø mener vi må satse hardere på offentlig helesvesen, og at tv-serien viser dette. Foto: TVNorge
ROSER HELSEVESENET: Lege og klinikksjef Mads Gilbert i Tromsø mener vi må satse hardere på offentlig helesvesen, og at tv-serien viser dette. Foto: TVNorge Vis mer

- Hyggelig å få besøk av et tv-selskap som vil vise fram den daglige virkeligheten ved vårt flotte offentlige helsesvesen på en sannferdig og ryddig måte.

Norsk helsevesen Han mener det er viktig å fortelle folk hvordan det offenlige helsesvesenet fungerer, ikke bare om de negative historiene som kommer i mediene. Han er spesielt opptatt av hvor bra og velfungerende det offentlige norske helsevesen er.

- Serien viser tydelig hvor viktig det er med et sterkt offentlig helsevesen, sier Gilbert.

Han legger ikke skjul på sin skepsis til omfattende private helsetjenester, som aldri kan ta det ansvar og løftet som døgnkontinuerlige offentlige helseinstitusjoner.

- Dette er virkelighet Mads Gilbert sier at serien viser at folk må ta grep og ansvar når skade og sykdom oppstår. Handle raskt og ringe 113 kan være det som skiller mellom liv og død.

- Å gjøre TV-underholdning av våre mest sårbare øyeblikk medfører et stort ansvar.

- Dette er usminket tv og historier som rører. Dette er virkelighet, enten vi liker det eller ikke, sier Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge.

UTRYKNING: Lege Mads Gilbert klar til å rykke ut. Foto: TVNorge
UTRYKNING: Lege Mads Gilbert klar til å rykke ut. Foto: TVNorge Vis mer