Anmeldelse «Flukten over grensen»

Halsbrekkende barneaction

Medrivende om små mennesker med stor handlekraft.

TIL SVERIGE: Barna må forsere tyske soldater, glefsene bikkjer, angivere og farlig terreng under flukten. Vis mer
Publisert

«Flukten over grensen»

Familiefilm

Regi: Johanne Helgeland
Skuespillere: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten, Henrik Siger Woldene
Premieredato: 14. februar 2020
Aldersgrense: 9 år
Orginaltittel: «Flukten over grensen»

«God balanse mellom spennende og lærerikt.»
Se alle anmeldelser

FILM: Det er 75 år siden andre verdenskrig tok slutt, og rekkene av besteforeldrene som forteller spennende historier om grenseloser og illegale aviser, tynnes ut. Derfor er det kjærkomment at noen formidler krigen i Norge i barnehøyde, slik regissør Johanne Helgeland nå gjør med familiefilmen «Flukten over grensen».

Maja Lunde

Filmen er basert på Maja Lundes barnebok «Over grensen» og forteller historien om søskenparet Gerda (Anna Sofie Skarholt) og Otto (Bo Lindquist-Ellingsen) som hjelper to jødiske barn, Daniel (Samson Steine) og Sarah (Bianca Ghilhardi-Hellsten), å flykte til Sverige. Det er like før jul i 1942, og idet Gerda og Ottos foreldre en natt blir arrestert av tyskerne, rekker faren deres å si at julegavene ligger i kjelleren og at de må feire jul hos tante Vigdis i Halden.

Julegavene viser seg å være to jødiske barn som er skjult bak en løsvegg. Den 10 år gamle tøffingen Gerda skjønner umiddelbart hva de må gjøre. Den litt eldre Otto er derimot skeptisk; han har i hemmelighet vært på NS-møter i bygda og blitt fortalt at jøder er skadedyr som ikke hører hjemme i Europa.

Gråsoner

«Skal vi ta sjanser for dem?» spør Otto, mens fetteren Per (Henrik Siger Woldene), som «nesten er med i motstandsbevegelsen», erklærer at «de er folk og vi er folk, og folk må hjelpe hverandre.» Slik kan man også trekke lærdom om problemstillinger i vår egen tid.

Det er fine gråsoner i filmen; ingen bastante helter og skurker. Blant de tyske soldatene, finnes det «snille» hjelpere, og tilsynelatende hjelpsomme nordmenn, finnes det angivere. Historien balanseres godt mellom det pedagogiske og det spennende.

Liv og død

Flukten gjennom skogen, innimellom filmet i droneperspektiv, er halsbrekkende. Barna jages gjennom snøen av glefsende bikkjer og bevæpna tyskere. Det står om liv og død, og spenningsnivået er høyt nok til at filmen har fått 9-årsgrense.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer