Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Halsey med kjønnskritikk under Nobelkonserten

- Dette er en pris som i år ikke tilhører en eneste kvinne, sa Halsey fra scenen. 

Amerikanske Halsey holdt kritisk tale undre sin fremføring på Nobelkonserten.  FOTO: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ / NTB Scanpix
Amerikanske Halsey holdt kritisk tale undre sin fremføring på Nobelkonserten.  FOTO: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag kveld ble årets Nobelprisvinner Colombias president Juan Manuel Santos hedret under Nobelkonserten av stabelen på Telenor Arena i Fornebu.

Dette er 23. gang Nobels Fredspriskonsert arrangeres til ære for vinneren.

I år opptrer Sting, Juanes, Icona Pop, Halsey, i tillegg til norske Marcus & Martinus og Highasakite.

Kritiserte kvinneandelen

Mens hun stod på scenen brukte Halsey også anledningen til å komme med kritikk av den lave kvinneandelen blant vinnerne av Nobelprisene.

Etter at hun har fremført sin første låt, tok hun frem et papir og leste:

JAKKEN: På jakka hadde Halsey skrevet tallene «20:1» som beskrev forholdet mellom mannlige og kvinnelige mottakere av Nobelpriaser. FOTO: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ / NTB Scanpix
JAKKEN: På jakka hadde Halsey skrevet tallene «20:1» som beskrev forholdet mellom mannlige og kvinnelige mottakere av Nobelpriaser. FOTO: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ / NTB Scanpix Vis mer

- Mine damer og herrer. Nummeret på denne jakken viser forholdstallet mellom antall menn og kvinner som har mottatt en Nobel-pris, sier hun, og viser til tallet «20:1», som er skrevet med hvite bokstaver på den sorte skinnjakken hennes.

- Dette er en pris som anerkjenner store oppnåelser innen sosiale, kreative og forskningsbaserte felt. En pris som dette året ikke tilhører en eneste kvinne, sier Halsey.

- I stand til store ting

Hun fortsetter med å si at hun føler seg beæret som står på scenen under Nobel-konserten, med en stemme som blir hørt, og at hun vet at Nobelinstituttet deler hennes håp om at flere kvinner vil kunne ta plass på «Nobel-scenen».

- Så etter min fremføring her, vil jeg donere et større beløp til en stiftelse som bidrar kvinners utdannelse, siden det første skrittet mot fred er optimisme. Jeg oppfordrer dere til å minne kvinnene i deres liv på at de er i stand til store ting, sa Halsey, før hun fortsatte konserten.

Tidlig voksen

Halsey, som egentlig heter Ashley Nicolette Frangipane, har tidligere fortalt i et intervju med Billboard at erfaringer helt tilbake til barndommen har gjort henne tidlig voksen.

Hun vokste opp i New Jersey og ble oppdratt av foreldre som var yngre enn hun er nå da de hadde henne.

- Vi flyttet dit jobbene eller de billige leilighetene var. Jeg gikk på seks forskjellige skoler da jeg var tenåring og ble vant til å pakke sammen og flytte ofte. Jevnaldrende hadde ikke mye tid til å bli kjent med meg, sa hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!