Halter i forsøket

Ambisiøst drama om menneskenaturen.

Den som måtte ha inngrodde fordommer mot såkalt tysk mentalitet, får dem lett nok bekreftet i «Eksperimentet». Men Oliver Hirschbiegel sikter langt utover egne landegrenser med denne ambisiøse filmen.

Inspirert av et virkelig eksperiment i et amerikansk fengsel på 1970-tallet, vil han belyse hva som skjer med den menneskelige natur under ekstreme, autoritære forhold.

Her går 20 frivillige menn med på å delta i et vitenskapelig forsøk for den nette sum av 4000 forgangne D-mark hver. Åtte av dem får uniformer og fangevokterstatus, de andre 12 iføres kjortler og settes i bur. Blant fangene inngår en opprørsk journalist (Moritz Bleibtreu) på oppdrag med kamera i brillestanga. Det tar ikke lang tid før vokterne, hisset opp av en maktglad Führer, bokstavelig talt får blod på tann.

Derimot tar det en stund før Hirschbiegel får etablert sin hovedkonflikt, bl.a. fordi Bleibtreu jo skal igjennom en hyrdestund med en kvinne han i fangenskapet forståelig nok lengter tilbake til, ser vi i sentimentalt forutsigbare innklipp.

De forstyrrer intensiteten i regissørens hovedprosjekt på samme måte som dramaturgien svekker et dramatisk hendelsesforløp: det går så altfor fort til alt rakner for vitenskapelige overvåkere og villdyra har tatt over med grusomme konsekvenser.

Bleibtreu er en av Tysklands mest populære skuespillere, og en god sådan. Det er verken hans eller de andres feil at «Eksperimentet» framstår noe haltende og med mye deprimerende velkjent kunnskap på hjertet.