DEBATT

Trygdeeksport:

Halv pensjon i Spania, Frp?

Norske pensjonister må følge nøye med på hva Frp gjør framover. Kampen for å gjøre noe med barnetrygd til utlandet kan fort få utilsiktet effekt.

Trygdeeksport: Norske pensjonister i Spania bør følge med på debatten om barnetrygd til barn bosatt i utlandet. Den aller største trygdeeksporten går nemlig til alderspensjon og uføretrygd - ikke til barnetrygd, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock
Trygdeeksport: Norske pensjonister i Spania bør følge med på debatten om barnetrygd til barn bosatt i utlandet. Den aller største trygdeeksporten går nemlig til alderspensjon og uføretrygd - ikke til barnetrygd, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye å være kritisk til EU for. Men norske pensjonister som bor deler av året i Spania bør prise seg lykkelige over at EU har satt ned foten for Frps forslag om å kutte norsk trygd i utlandet.

Bakgrunnen er at Frp ønsker å kutte i barnetrygd og kontantstøtte for de som bor i for eksempel Polen og Litauen. Dette er, på samme måte som norske pensjonister, personer som har tjent opp rettighetene mens de bodde eller jobbet i Norge.

Kravet er i utgangspunktet forståelig. Rundt 16 000 mottakere får norsk barnetrygd i utlandet. Snaut ti prosent av disse får i tillegg kontantstøtte. Man kan på det meste få mer enn 94.000 skattefrie kroner utbetalt årlig. Dette vil i enkelte østeuropeiske land utgjøre rundt en gjennomsnittlig årslønn.

Når Frp får nei fra EU til dette forslaget bør norske pensjonister som bor i Spania deler av året klappe for EU. Årsaken er at om dette hadde gått gjennom, kunne Spania-pensjonene vært de neste som ble justert. Fordi å åpne for et prinsipp i EU om å prisjustere barnetrygden ville bety at et slikt prinsipp lett ville gjelde alderstrygden også. At EU skulle skille mellom ulike typer trygder er det slett ingen som kan gi noen garanti om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer