DEBATT

Trygdeeksport:

Halv pensjon i Spania, Frp?

Norske pensjonister må følge nøye med på hva Frp gjør framover. Kampen for å gjøre noe med barnetrygd til utlandet kan fort få utilsiktet effekt.

Trygdeeksport: Norske pensjonister i Spania bør følge med på debatten om barnetrygd til barn bosatt i utlandet. Den aller største trygdeeksporten går nemlig til alderspensjon og uføretrygd - ikke til barnetrygd, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock
Trygdeeksport: Norske pensjonister i Spania bør følge med på debatten om barnetrygd til barn bosatt i utlandet. Den aller største trygdeeksporten går nemlig til alderspensjon og uføretrygd - ikke til barnetrygd, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye å være kritisk til EU for. Men norske pensjonister som bor deler av året i Spania bør prise seg lykkelige over at EU har satt ned foten for Frps forslag om å kutte norsk trygd i utlandet.

Bakgrunnen er at Frp ønsker å kutte i barnetrygd og kontantstøtte for de som bor i for eksempel Polen og Litauen. Dette er, på samme måte som norske pensjonister, personer som har tjent opp rettighetene mens de bodde eller jobbet i Norge.

Kravet er i utgangspunktet forståelig. Rundt 16 000 mottakere får norsk barnetrygd i utlandet. Snaut ti prosent av disse får i tillegg kontantstøtte. Man kan på det meste få mer enn 94.000 skattefrie kroner utbetalt årlig. Dette vil i enkelte østeuropeiske land utgjøre rundt en gjennomsnittlig årslønn.

Når Frp får nei fra EU til dette forslaget bør norske pensjonister som bor i Spania deler av året klappe for EU. Årsaken er at om dette hadde gått gjennom, kunne Spania-pensjonene vært de neste som ble justert. Fordi å åpne for et prinsipp i EU om å prisjustere barnetrygden ville bety at et slikt prinsipp lett ville gjelde alderstrygden også. At EU skulle skille mellom ulike typer trygder er det slett ingen som kan gi noen garanti om.

Det ville i så fall bety at de norske Spania-pensjonistene ville fått halvert pensjonen eller enda mer – med hilsen Frp.

Barnetrygd og kontantstøtte utgjør nemlig bare en liten andel av de norske støttekronene som går til utlandet. Når EU sier nei, er det fordi innvirkningen på budsjettene vil være liten sammenlignet med hvor store de administrative kostnadene ved en slik mekanisme ville blitt.

Da er det noe annet med norske pensjoner. Der ville den administrative gevinsten vært mye større. 80 prosent av all trygdeeksport går nemlig til pensjonister og uføre som bor i utlandet hele eller deler av året. Den aller største trygdeeksporten går til alderspensjon og uføretrygd - ikke til barnetrygd.

Å få ned eksport av norske trygdeytelser til utlandet, er en viktig sak for Regjeringen og spesielt for Frp. Norske pensjonister må derfor følge nøye med på hva Frp gjør framover. Kampen for å gjøre noe med barnetrygden kan fort få utilsiktet effekt.

Erfaringene viser at for Frp er pensjonistene en svært utsatt gruppe. Her er det ingen grunn til å stole på fagre løfter. Norske pensjonister har allerede tapt kjøpekraft hvert år i fire år, stikk i strid med det Frp lovte før valget i 2013.

«Det fremstår som urimelig at eksporterte familieytelser skal gi de utenlandsbosatte familiene vesentlig større kjøpekraft enn de gir når de blir utbetalt til familier som bor i Norge», skrev regjeringen i fjor.

Det kan fort gjelde de norske Spania-pensjonistene også. Og det ville neppe blitt godt mottatt i Foreningen Torrevieja FrP eller blant andre pensjonister.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer