Halvard (18) spilte fletta av fansen

TROMSØ (Dagbladet): Anført av Halvard Rundberg (18) spilte Turdus Musicus fletta av et rekordstort publikum hjemme i Tromsø natt til lørdag. I salen kastet kjæresten Ingeborg Heldal (27) og nærmere 400 fans seg fram og tilbake i ellevill «headbanging».

- Det er bare et spørsmål om tid før gutta slår gjennom. Bare se på Rage Against the Machine. De er blitt store nettopp fordi de er dyktige og ikke-kommersielle. Jeg tror Norge er klar for et band som dette, sier Ingeborg til Dagbladet.

27-åringen burde vite hva hun snakker om. Fra hun hilste på president Clinton til Ingeborg Heldal ble TV-kjendis, gikk det bare få måneder.

Nå håper hun at kjæresten Halvard og de fire andre i Turdus Musicus skal få sin fortjente del av oppmerksomheten.

- De er så sinnssykt flinke til å få folk til å «ta av». De kobler tung, aggressiv musikk med spilleglede - og det er sjeldent, mener hun.

Headbanger

De fem gutta i Turdus Musicus er mellom 17 og 19 år gamle. Men med et helt usedvanlig særegent, presist og hardtslående musikalsk uttrykk har de skilt seg fra alt annet i den varierte rockefloraen som for tida gjør Tromsø til landets kanskje spenstigste musikkby.

- Vi begynte å spille på klubber i Tromsø for halvannet år siden. Det var hardt. Når vi kom for å rigge utstyr, ble vi som regel stanset av dørvaktene. Etter å ha kranglet oss inn, ble vi kastet ut umiddelbart etter spillejobben, flirer Halvard.

Iført kortbukser og med headbanger-takter som sender tankene til Angus Young i AC/DC, veksler Halvard mellom å traktere saksofon, djembetrommer og stemmebånd.

Gjør alt

Turdus Musicus mikser inn en rekke sjangre - som disko, funk, joik og jazz - men glemmer aldri sin blytunge og presise plattform.

Snart gir de ut CD, og deretter vil Turdus Musicus utenlands.

- Markedet for vår musikk er ikke stort nok i Norge. Tyskland og USA kan bli bra markeder for oss, sier Halvard.

Selv er 18-åringen halvt samisk og kommer fra Kåfjord. To tromsøgutter og to finlendere utgjør resten av Turdus Musicus.

<B>TRØKK:</B> Ingeborg Heldals kjæreste Halvard Rundberg (t.h.) Spiller saksofon mens Carl Christian Leinstørmer.