Halvbrødre i ånden

Espen Skjønberg har turnert landet rundt som Arnold fra «Halvbroren». I kveld står Nationaltheatret for tur - med Lars Saabye Christensen i salen.

I tre og et halvt år har Espen Skjønberg trukket fulle hus landet rundt med monologen «Grand old man».

Det underlige er at dem som har opplevd 79-åringen på scenen tror de ser en 12-åring.

Skjønberg glir helt ubesværet ut og inn av ulike faser i Arnolds liv.

- Hvordan får du til det?

- Det er vel fordi jeg har 12-åringen i meg fortsatt. Man snakker om å bli voksen. Jeg vet ikke lenger riktig hva det er, eller når overgangen skjer, sier Skjønberg.

Ser en illusjon

- Det fascinerende er at publikum tror på illusjonen, sier forfatter Saabye Christensen.

- Det er også Arnold livsmotto: «Dette er ikke det du ser, men det du tror du ser». Du ser en eldre herre på scenen, men du tror du ser en ung gutt, forteller han.

I kveld skal han se stykket for femte gang. Forfatteren blir aldri lei av å se Skjønbergs tolkning av figuren som seinere skulle inngå i hans roman «Halvbroren».

Ringen er sluttet

Stykket «Grand old man» hadde premiere på Oslo Nye Teater i april 2000, samme teater som Skjønberg startet sitt karriere som skuespiller.

Nå avsluttes stykket på Nationaltheatret, der Espen Skjønberg har vært de siste åra. Ringen er sluttet.

Om pausene i livet

- Dette stykket handler først og fremst om pausene i livet, når man har tid til å tenke, sier Skjønberg.

- Jeg husker ikke lenger årstall - at det skjedde da og da. Vi har hatt så mer enn nok med å leve og overleve, at jeg husker ikke detaljene lenger. Men jeg husker pausene. De gangene da det var stillhet og ro. I de øyeblikkene har jeg hatt kontakt med meg selv, sier han.