GAMLE KJENTE:  Lars Saabye Christensen og Per-Olav Sørensen har tidligere laget teatermonolog basert på forfatterens «Halvbroren». Nå skal regissøren lage NRK-serie av den prisbelønte romanen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
GAMLE KJENTE: Lars Saabye Christensen og Per-Olav Sørensen har tidligere laget teatermonolog basert på forfatterens «Halvbroren». Nå skal regissøren lage NRK-serie av den prisbelønte romanen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

«Halvbroren» blir tv-serie

Lars Saabye Christensen ønsker seg en dramatisk, poetisk, barokk, frodig, leken, morsom og overraskende NRK-produksjon.

|||«Halvbroren» sikret Lars Saabye Christensen både Brageprisen og Nordisk Råds litteraturpris i 2001.

Nå blir boka NRK-serie.

Vinteren 2011 starter innspillingen. Åtte episoder på 50 minutter skal etter planen sendes på NRK i 2012.

Selv om flere av Saabye Christensens romaner, noveller og dikt er blitt filmatisert og dramatisert, innrømmer han at denne tv-versjonen blir spesiell for ham.

- Boka representerer min kunstneriske kapital. Men det er viktig å understreke at en roman er en roman, mens en tv-serie er en tv-serie, sier han til Dagbladet.

- Hva slags serie ser du for deg at «Halvbroren» skal bli?

- En poetisk, dramatisk , barokk, frodig, leken, morsom og overraskende serie. Der har du i hvert fall ønskelista mi.

Var med på fødselen

Serien skal regisseres av Per Olav Sørensen, som for tiden er aktuell med «Honningfellen» på NRK.

- Jeg tar det jo som en tillitserklæring at jeg nå skal få lage noe som så mange nordmenn har et forhold til. Jeg er ydmyk overfor oppgaven, men setter meg veldig høye mål for «Halvbroren». Det er en plikt å ha et høyt ambisjonsnivå, sier han.

Sørensen og Saabye Christensen har jobbet sammen tidligere, blant annet med «Grand Old Man».

Espen Skjønberg-monologen ble skrevet av forfatteren og instruert av regissøren, og er da også fortellingen til en av karakterene i romanen.

- Siden jeg med dette på en måte fikk være med på fødselen til prosjektet er det jo veldig morsomt å nå få være med videre, sier Sørensen.

Frisinnede kvinner

«Halvbroren» følger, som tittelen antyder, oppveksten til to halvbrødre gjennom deler av etterkrigstida og fram til 80-tallet i Oslo. Livene deres preges av tre generasjoner med frisinnede kvinner og mødre.

Dramatiseringen skal lages eksternt av produksjonsselskapet Monster.

Verken NRK eller Monster vil si hvor stort budsjettet på serien er.

- Men det er et stort budsjett, absolutt i det øvre sjiktet av hva vi har noen gang har gjort, sier prosjektsjef Tone  Rønning for drama og kultur i NRK.