Halvdan skrev to sanger om 22. juli. Den ene spiller han ikke

I morgen hedrer han de døde med «Sommerfuggel i vinterland».

Minnekonsert: Halvdan Sivertsen skal opptre med «Sommerfuggel i vinterland» på minnekonserten for 22. juli. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Minnekonsert: Halvdan Sivertsen skal opptre med «Sommerfuggel i vinterland» på minnekonserten for 22. juli. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det har vært et underlig år, sier visesanger Halvdan Sivertsen til Dagbladet.

- Vi blir nok aldri helt som før...

- Viktig med en markering I morgen er det ett år siden terrorangrepene 22. juli. I den forbindelse avholdes det en minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo, direktesendt via NRK, TV2, TVNorge og flere andre nordiske og europeiske tv-kanaler.    

Sivertsen er blant flere av landets mest populære artister som har blitt spurt om å bidra til minnekonserten. Det er både viktig og riktig med en markering, mener han.

- Jeg deltar med glede, hvis man kan si det. En sånn markering viser at vi har styrke som nasjon, og det er fint å kunne bidra. Vi kommer nok til å ha en nasjonal minnedag i mange år fremover. Kanskje for alltid, sier han.  

- Vi ante ingen ting 22. juli i fjor spilte Sivertsen konsert. Sammen med mangeårig kollega og venn, Jan Eggum, sto han på scenen på idylliske Hoel Gård i Hedmark da omfanget av Anders Behring Breiviks handlinger etter hvert begynte å demre.

Da Eggum og Sivertsen stemte gitarene før arbeidskvelden hadde de fått med seg angrepet i regjeringskvartalet, og hørt rykter om at noe skjedde på Utøya.

- Men vi ante jo ingen ting om omfanget. Jeg husker vi sto der med blanda følelser og var i tvil om vi skulle spille, men den første tanken var at livet jo måtte gå videre. Hva som hadde skjedd gikk ikke opp for oss før morgenen etter, i all sin gru. Det ble veldig nært, og sånn tror jeg det var for mange. Det har jo satt sine spor, sier Sivertsen. 

Skrev som egenterapi - Hva tror du musikken har å si for å bearbeide et nasjonalt traume?

- Det er vel i sånne situasjoner musikken blir ekstra viktig. Både sangen og det skrevne ord. For dem som er rammet personlig er det nok bare tiden som kan lette på sorgen, men følelsen av felleskap og varme i minnekonserter og rosetog, har kanskje gjort det lettere å bære.  

- Din egen musikk ble også preget av hendelsene?

- Jeg skrev to låter, «Dagen Etter» og «Gjennom Sorga Går En Sang». Det var en slags form for egenterapi. Jeg ble på en måte nødt til å skrive de to sangene for å klare å skrive sanger om andre ting. Hver gang jeg satt meg ned for å skrive, kom 22.juli-tematikken og blokkerte alle andre tema.

Sivertsen beskriver «Gjennom Sorga...» som en trøstevise for alle anledninger, men skrevet med 22. juli i tankene. «Dagen Etter» handler derimot direkte om Utøya.

- Det er om en sommerdag som aldri ble slik den skulle ha blitt. «Gjennom Sorga...» har jeg så vidt begynt å spille på konserter, men «Dagen etter» er bare for trist til at det har noe for seg, sier han.

- Hyllest til de drepte Under minnekonserten på søndag skal Sivertsen fremføre «Sommerfuggel i vinterland» sammen med rapperen Vinni, som fikk en kjempehit med sin coverversjon av låta etter TV2-programmet «Hver Gang Vi Møtes».

- Det blir litt min versjon og litt Vinnis versjon, og så har vi med oss Kringkastingsorkesteret.

Sivertsen sier budskapet i «Sommerfuggel i Vinterland» hele tiden har vært at vi må verne om det fargerike felleskapet og en felles kulturnasjon.

- Låta er jo en slags hyllest til det de drepte sto for. Det er det vi ønsker å formidle. Vi må forsøke å ta vare tanken om et inkluderende samfunn, sier artisten som hele karrieren har hatt en klar politisk røst.

- Trist og uverdig - Hva synes du om situasjonen til Romfolket i Norge?

- Jeg synes det er trist og uverdig, og vi har ikke takla det bra. De er en gruppe som fra før er tråkka på. Man vet ikke hvordan de skal integreres, men det kan i alle fall ikke være politiet som skal løse utfordringene.

- Mener du mantraet «mer åpenhet, mer demokrati» har gått i glemmeboka?

- Vi er nok ikke alltid like konsekvente som målsetningene vi fører på politisk hold. Store ord flyr gjennom lufta uten at det nødvendigvis blir fulgt opp. Det er mange uløste oppgaver, og ikke alltid så forferdelig stor vilje til å gjøre noe med det.

Opptrer sammen: Halvdan Sivertsen og Øyvind «Vinni» Sauvik. Bjørn Langsem / Dagbladet
Opptrer sammen: Halvdan Sivertsen og Øyvind «Vinni» Sauvik. Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer