Halve himmelen er vår

Demonstrasjonene i arabiske land er også del av et verdensomspennende opprør mot kvinneundertrykking.

AKTIVIST:Nawal El Saadawi - kjent egyptisk kvinneaktivist, lege og forfatter - har vendt tilbake til Kairo fo å demonstrere for "et reelt demokrati uten diskriminering mellom menn og kvinner."  Foto: Mette Møller/Dagbladet
AKTIVIST:Nawal El Saadawi - kjent egyptisk kvinneaktivist, lege og forfatter - har vendt tilbake til Kairo fo å demonstrere for "et reelt demokrati uten diskriminering mellom menn og kvinner." Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Himmelen er lys blå. En ung kvinne i supermanndrakt kommer flygende mot meg. Hun har venstre arm utstrakt, viser V-tegnet med peke- og langfingeren. Victory! Seier!

De siste ukene, når jeg sammen med folk verden over har fulgt medienes dekning fra demonstrasjonene i Tunisia og Egypt, har jeg merkelig nok tenkt på dette bildet. Det er gjengitt på omslaget til en ti år gammel feministisk faktabok, «Halve himmelen er vår».

Kanskje er det fordi bildet, i all sin naivitet, kan si noe om arabiske superkvinner. De som nå demonstrerer sammen med sine landsmenn, mot patriarkalske, kvinneundertrykkende regimer. Som istemmer det den egyptiske forfatteren Nawal el Saadawi sa til «Democracy Now!» denne uka - i en alder av åtti år har hun returnert til hjembyen Kairo for å demonstrere på Tahrir-plassen: «Vi demonstrerer for rettferdighet, frihet og likhet, for et reelt demokrati uten diskriminering mellom menn og kvinner.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer