Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Halvering av antall skuespillere på NAV

- Det er veldig forbausende.

OVERRASKET: Hauk Heyerdahl, skuespiller og leder i Skuespillerforbundet, tror ikke tallene er et resultat av flere relevante jobber. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
OVERRASKET: Hauk Heyerdahl, skuespiller og leder i Skuespillerforbundet, tror ikke tallene er et resultat av flere relevante jobber. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I juni 2010 skrev Dagbladet at mellom 100 og 150 skuespillere var helt, eller delvis, arbeidsledige. I dag er antallet halvert. Flere i bransjen mente at skuespillere måtte ta seg bijobber, istede for å gå på NAV. Skuespiller Sølje Bergmann mente kollegaer var for opptatt av statusroller. Man kan ikke være jålete, sa Bergman den gang.

Det kan se ut som utspillet har blitt tatt til etterretning. Ferske tall som Dagbladet har fått tilgang til, viser at 55 skuespillere mottar dagpenger fra NAV på heltid i juni. De siste tre årene har de tilsvarende tallene vært henholdsvis 100, 115 og 119 skuespillere.

Skuespillerne forlater yrket    - Det er veldig forbausende at antall skuespillere på NAV er halvert, synes Kirsti Camerer, daglig leder i Norsk Skuespillerforbund.

Hun tror det er en kombinasjon av høy produksjon, og at flere skuespillere forlater yrket som forklarer halveringen. Med et høyt antall skuespillerutdanninger i Norge, er konkurransen om jobbene knallhard.

- Mange prøver det en stund, men velger å gå andre veier, sier Camerer.

- Gir opp NAV - For en skuespiller er møtet med NAV et kapittel for seg selv, sier Hauk Heyerdahl, leder i Skuespillerforeningen.

Engasjement i gruppeprosjekter, og lignende, gjør at arbeidstiden er vanskelig å dokumentere.

- Mange gir opp, og tar seg heller en kaféjobb, sier han.

Heyerdahl tror ikke det er flere relevante jobber som ligger bak halveringen av arbeidsledige skuespillere.

Èn av seks er fast ansatt Skuespillerforbundet har omtrent 900 aktive skuespillere. Bare 167 av dem er fast ansatte, mens 750 jobber som frilansere. Den kulturelle skolesekken trekkes frem av både Heyerdahl og Camerer som en viktig arbeidsplass for mange.

- Aktiviteten i det frie feltet har økt, men ikke lønnen. Mange har lav sosial trygghet, og står uten en fast arbeidsgiver, sier Camerer.

FLERE GIR OPP: Daglig leder i Skuespillerforbundet, Kirsti Camerer, tror halveringen skyldes at flere forlater yrket.
FLERE GIR OPP: Daglig leder i Skuespillerforbundet, Kirsti Camerer, tror halveringen skyldes at flere forlater yrket. Vis mer

Hun synes halveringen av arbeidsledige skuespillere er negativ om det er fordi mange forlater yrket.

Skuespillerallianse For å få bukt med dårlige arbeidsforhold, iverksettes «Skuespiller- og danseralliansen» med støtte fra Kulturdepartementet.
Det innebærer at ti dansere og ti skuespillere får sosiale rettigheter mellom jobber.

- Vår medlemsundersøkelse viste at skuespillere har vanskelige kår ved å ikke ha faste arbeidsgivere. I motsetning til NAV som er passiviserende, er alliansen en aktiviserende ordning, sier Camerer.

Hun understreker at kunstnere må vedlikeholde ferdighetene sine for å få jobb igjen. I alliansen får de lønn mellom oppdragene, og kurs hvor de får utvikle seg.

ARBEIDSJERN: Sølje Bergmann mente i 2010 at man ikke kan være jålete i valg av jobb som skuespiller. Her er hun sammen med kjæresten Stig Henrik Hoff.
Foto Kristin Svorte/Dagbladet
ARBEIDSJERN: Sølje Bergmann mente i 2010 at man ikke kan være jålete i valg av jobb som skuespiller. Her er hun sammen med kjæresten Stig Henrik Hoff. Foto Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media