Halvgrimt om Grimm

Et eventyr som aldri helt makter å målbinde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Tysklands svar på Asbjørnsen og Moe, eventyrsamlerne Jacob og Wilhelm Grimm, står bak innsamlingen av tidenes mest folkekjære historier. Vi snakker blant annet Askepott, Hans og Grete, Rødhette og Snøhvit. Regissør og Monthy Pyton-medlem Terry Gilliam står bak noen av åtti- og nittitallets mest spennende filmer: Blant annet «Twelve Monkeys» og «The Fisher King». Skuespillerne Matt Damon og Heath Ledger er navn som kan bære filmer alene. Og Peter Stormare er kanskje øyeblikkets kuleste co.star . Samlet burde de bli dynamitt, og derfor er «Brødrene Grimm» en film som høster enorme forventninger. Kanskje nettopp derfor blir den også en stor skuffelse.

Dømt til døden

Det er tidlig på 1800-tallet. Brødrene Grimm (Damon og Ledger) tjener fett på å lure landsbybeboerne opp i stry med monstre av snøre og tau, og skrøner om varulver og hekser. En dag blir brødrene fengslet av en fransk general og hans eksentriske italienske kommandant (Stormare), og dømt til døden på grunn av sitt trikseri. I hvert fall nesten. Guttene slipper nemlig fri på én betingelse: at de klarer å fange det som skremmer en hel landsby til vanvidd, og som i tillegg kidnapper landsbybeboernes pikebarn. Snart oppdager de at kidnapperne langt fra er like falske som dem selv, men isteden like magiske som skrønene brødrene forteller.

Ble pauset

Det sies at manus har blitt skrevet om både én og to ganger. Og det merkes. Historien lider av manglende sjel, og blir tidvis gjennomskuelig og billig. Hovedrolleinnehaverne er vittige og sjarmerende, men altfor ofte overdøves snerten av et hoi eller to for mye. Stormare gjør sin sedvanlige rolle, og er like skitten og merkelig som han er morsom. Men svensken kan ikke bære en film alene, og det virker nesten som om regissøren har gitt litt blaffen. Faktumet at selve innspillingen ble satt på pause i seks måneder, mens Gilliam gjorde ferdig en helt annen film, gjør sitt til å bygge opp under den påstanden. Det virker som om filmen i Terry Gilliams øyne først virket som en storartet idé, men som etter at kruttrøyken hadde lagt seg, ble et mareritt han trengte et halvt års pause for å lappe ferdig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer