DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Halvhjertet gruppearbeid fra Regjeringen

Det må bli like enkelt å telle utslipp som å telle penger i statsbudsjettet.

FÅR STRYK: Regjeringens klimaredegjørelse i årets statsbudsjett gir ikke noen konkrete svar på kobling mellom budsjettposter og utslippskonsekvenser, ei eller hvordan klimamålene skal nås, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FÅR STRYK: Regjeringens klimaredegjørelse i årets statsbudsjett gir ikke noen konkrete svar på kobling mellom budsjettposter og utslippskonsekvenser, ei eller hvordan klimamålene skal nås, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Klimaloven pålegger regjeringen å gjennomføre en årlig redegjørelse av hvordan Norge skal klimamålene og klimaeffekten av statsbudsjettet. Forsøket i årets framlagte statsbudsjett står til stryk.

Ideen bak er enkel: Det må bli like enkelt å telle utslipp som å telle penger i statsbudsjettet. Dette vil gi bedre kontroll over utviklingen når utslippene skal ned mot null innen 2050. Men regjeringens klimaredegjørelse i årets statsbudsjett gir ikke noen konkrete svar på kobling mellom budsjettposter og utslippskonsekvenser, ei eller hvordan klimamålene skal nås. Så hvordan har de løst oppgaven?

Regjeringen har rett og slett sendt brev til hvert departement og spurt om de kan oppsummere hvordan departementenes pengebruk påvirker klimaeffekten av budsjettet.

Mer enn et styringsverktøy minner dette om et gruppearbeid på ungdomsskolen, der hvert departement skriver hva de føler om sin klimainnsats akkurat nå. Så er alt ført inn i boka, uten at noen har tatt seg bryet med å sjekke om dette henger på greip, og om det vil føre oss noe videre på vei mot lavutslippssamfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer