Halvparten av mp3-musikken ulovlig kopiert

800 sanger på hver iPod.

(Dagbladet.no): En ny britisk undersøkelse viser at om lag halvparten av all musikk på unges mp3-spillere er ulovlig kopiert eller lastet ned. Like mange synes det er uproblematisk å dele all musikken på harddisken sin med venner og bekjente.

- Å, fy f***. sa Feargal Sharkey da han tidligere i år presenterte en undersøkelse som viste at så mye som 95 prosent av alle unge mellom 18 og 24 år har kopiert musikk ulovlig. Den tidligere Undertones-vokalisten leder den britiske organisasjonen British Music Rights (BMR), som også står bak undersøkelsen av lovligheten til musikken unge har på sine bærbare musikkspillere.

Ifølge undersøkelsen er 842 av de 1770 sangene på en gjennomsnittlig musikkspiller ulovlig kopiert. Det betyr at 48 prosent ikke er anskaffet på ærlig vis. Blant tenåringer i aldersgruppen 14 til 17 år er denne andelen så høy som 61 prosent, skriver The Times.

Undersøkelsen viser også at 14 prosent av cd-platene i unges musikksamlinger er kopierte. Nær to tredjedeler kopierer cd-plater fra venner, og omtrent like mange deler via epost eller ved å kopiere alt musikkinnhold fra harddisk til harddisk.

Noen vil muligens være overrasket over at ikke mer enn halvparten av unges musikkbiblioteker er anskaffet på tvilsomt vis. Men Feargal Sharkey er sjokkert, og mener at dette er noe helt annet enn da han kopierte kassetter fra radio i oppveksten.


En trøst for musikkbransjen er det likevel at 80 prosent av de spurte sa de ville være villige til å betale «mer enn noen få pund» for en lovlig, abonnementsbasert musikktjeneste. Ifølge The Times er de fleste villige til å betale inntil ti pund, eller vel 100 kroner, i måneden for en tjeneste som gir dem fri tilgang til musikk.

HALVPARTEN ULOVLIG: Halvparten av innholdet i unges mp3-bibliotek er ulovlig kopiert, ifølge ny britisk undersøkelse. Foto: SCANPIX
HALVPARTEN ULOVLIG: Halvparten av innholdet i unges mp3-bibliotek er ulovlig kopiert, ifølge ny britisk undersøkelse. Foto: SCANPIX Vis mer
Halvparten av mp3-musikken ulovlig kopiert