DEBATT

Halvparten av oss frykter boligkrakk

Nå flater boligprisene ut - og frykten for et krakk kan virke selvforsterkende. 

AVKJØLING: Boligmarkedet har vært hett lenge, men viser nå tegn til avkjøling. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AVKJØLING: Boligmarkedet har vært hett lenge, men viser nå tegn til avkjøling. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisveksten flater ut etter en lang periode med galopperende vekst. I april økte de nominelle prisene med 0,5 prosent. Justert for sesongvariasjon var boligprisene uendret. Sist gang boligprisene hadde en såpass moderat vekst i begynnelsen av året var i 2008.

Både innføringen av strengere utlånskrav og økt boligbygging har bidratt til dette trendskiftet. Samtidig er det mange som fortsatt tror vi er inne i en boligboble. Halvparten av norske boligeiere frykter nemlig at vi står overfor et boligkrakk. Det viser en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea. Denne frykten bidrar gjerne til å forsterke boligprisfallet, da psykologien og folks oppfatning av fremtidig boligprisutvikling, gjerne har direkte innvirkning på boligprisene.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at vi har et boligkrakk i vente. Men skulle vi oppleve dette, kan det får store konsekvenser for mange, spesielt de med høy gjeldsgrad.

Mange har brukt boligen som minibank og tappet den for egenkapital i takt med boligprisveksten. De som har gjort dette vil få en svært sårbar økonomi, dersom boligprisen faller raskt og mye. Andre har tatt på seg mye gjeld, kanskje finansiert egenkapitalen med dyre kreditter, og gjort økonomien sårbar på denne måten. Ved inntektsfall, som følge av for eksempel arbeidsledighet eller sykdom, vil mange slite med å betjene sine boliglån.

Det er spesielt de eldste boligeierne som frykter en boligboble. Hele 55 prosent i alderen 55 til 65 år tror boligprisene kan falle raskt, mens 45 prosent i alderen 40 til 54 år, 51 prosent i alderen 26 til 39 år og 48 prosent av de mellom 18 og 25 år tror det samme.

Hva fremtiden vil bringe er det ingen som vet med sikkerhet. Men det kan være lurt å reflektere litt over at sist gang det var boligkrakk i

Norge så falt realprisene med rundt 40 prosent. Boligprisfallet startet da i 1987 og det gikk over ti år før boligprisene var på samme nivå som før krakket.

Hva vil skje med din økonomi dersom noe tilsvarende skulle skje i dag? Er økonomien din sårbar er det lurt å ta noen grep. Benytt disse lavrentetider til å ruste opp økonomien, slik at den tåler mer.

Her er fire tips:

  • Få ned gjeldsgraden

Høy gjeldsgrad gjør økonomien sårbar. Betal ned på boliglånet slik at gjeldsgraden din ikke er høyere enn 60 til 75 prosent av boligens verdi.

  • Spar opp en buffer

En buffer på tre til fire ganger inntekten høres kanskje mye ut, men det er verdifulle midler å ha dersom du skulle få behov for å ha noe å tære på.

  • Kvitt deg med dyr gjeld

Sørg for å kvitte deg med dyr gjeld så fort som mulig. Forbrukslån og kredittkortgjeld vokser i raskt tempo, og ikke noe du ønsker å dra med deg inn i en ellers trøblete økonomi.

  • Legg av penger for fremtiden

Det er mange gode grunner til å spare for fremtiden. Har du rom i økonomien til å legge av litt penger er det lurt å gjøre det, så kan du heller sette sparingen på hold i perioder du ikke har rom i økonomien til dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer