DEBATT

Debatt: Forsvaret

Halvveis til en langtidsplan

Det er simpelthen ikke mulig å realisere et troverdig landforsvar i dagens trusselbilde innenfor de rammer Stortinget har trukket opp.

VARSKO: Kjell Grandhagen, pensjonert generalløytnant og tidligere etterretningssjef, advarer mot nedbygging av det norske forsvaret. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet 
VARSKO: Kjell Grandhagen, pensjonert generalløytnant og tidligere etterretningssjef, advarer mot nedbygging av det norske forsvaret. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det gikk som det måtte gå da Stortinget skulle sluttbehandle Langtidsplanen for Forsvaret (LTP). Planen kom altfor sent fra regjeringen, unnlot å behandle sentrale elementer og havnet midt oppi behandlingen av Forsvarsbudsjettet for 2017. Resultatet ble at Stortinget vedtok en delplan som etterlater like mange spørsmål som den besvarer.

Innstillingen fra en samlet utenriks- og forsvarskomité, regjeringspartiene inklusive, er overraskende nådeløs mot Regjeringen når den sarkastisk påpeker at LTP’en «bare utgjør første del i en behandling av Forsvarets fremtid» og at den «legger til grunn at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med den andre delen av langtidsplanen om videre utvikling og innretting av Hæren og Heimevernet».

Nå er en landmaktsutredning i gang for å løse del to av oppdraget, men ved den hefter et alvorlig minus. Stortinget sluttet seg nemlig til at fremtidens hær og heimevern må finansieres innenfor LTP’ens totalramme, hvilket innebærer investeringer for bare fem-seks milliarder kroner i den forpliktende fireårsperioden frem til 2020, og 25 usikre milliarder i løpet av resten av 20-års-perioden. Mens resten av forsvaret er besluttet basert på operative behov, skal vi altså få et landforsvar basert på «design-to-cost»-prinsippet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer