Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamas isolerer seg selv

HAMAS: En representant fra Hamas innleder sitt norgesbesøk idag. Hamas er mye mer enn et politisk parti: i to tiår har man kombinert opposisjonspolitikk og sosiale tjenester med terrorisme og ytterliggående islamistisk ideologi. Selv om Hamas ikke har presidenten, har bevegelsen likevel fått stor politisk makt ved valget i vinter. Dermed har Hamas et stort ansvar for palestinernes kår.Ingen har bidratt mer til Hamas, isolasjon enn Hamas selv. Både i Norge og vestlige land, samt i viktige arabiske land i Midtøsten, tar man skarp avstand fra Hamas, mål og metoder. Kravene til Hamas er de samme fra Brussel, Cairo og Washington: Hamas må anerkjenne Israels rett til å eksistere, avstå fra terrorisme, og godkjenne tidligere inngåtte fredsavtaler. Høyre sier det samme. Den rødgrønne regjeringen vil gjøre både seg selv og palestinerne en bjørnetjeneste hvis den bryter med denne politikken.

VENSTRESIDEN undervurderer Hamas hvis den tror at isolasjonen er alle andres skyld. Hamas er en selvbevisst og handlekraftig organisasjon; dessverre handler den ofte på en slik måte at den påfører palestinerne unødige lidelser. Det at det internasjonale presset mot Hamas virker, vises nettopp gjennom den opphetede debatten internt på palestinske side. Jeg håper inderlig at regjeringsansvaret blir tydelig understreket overfor Hamas-parlamentarikeren, nettopp i Oslo hvor fredsprosessen med Israel startet for fjorten år siden.Israel må ta sin del av ansvaret for Hamas, vekst. Bosettingen og okkupasjonen har radikalisert hele det palestinske politiske landskap, og svekket Fatah. Den legitime kritikken mot Israel må imidlertid ikke svekke våre krav til palestinerne: bare en fremtidsrettet, fredlig og internasjonalt orientert palestinsk ledelse vil kunne realisere palestinernes høyeste ønske om en uavhengig palestinsk stat. Hittil har Hamas dess-verre styrt etter motsatt kurs.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media