Hamer på kjøkkenet

Bent Hamer er tilbake med sine ensomme einstøinger i filmen «Salmer fra kjøkkenet». Menns kjøkkenvaner fra 1950-tallet skal utforskes.

- Kjøkkenforskningen var gigantisk på 1950-tallet. Men filmen handler jo også om mye annet, når alt kommer til alt. Hva man skal bruke vitenskapen til, er et like viktig spørsmål. Hva er det vi vet og hvorfor? Filmen handler også om vennskap og hva som egentlig betyr noe til sjuende og sist.

Ensomme menn

Mannen bak filmene «Eggs» (1995) og «En dag til i solen» (1998) er ferdig med sin tredje spillefilm, som også er årets første norske kinofilm.

Han tar utgangspunkt i etterkrigstidas sterke fokusering på husmorrollen og kjøkkenet som arbeidsplass. Men han snur selvfølgelig på det, og setter den enslige mannen på landsbygda i fokus.

- Jeg kunne laget en film om kvinner i kjøkkenet. Da hadde det kanskje blitt prata mye mer, men det er vel ikke noe mindre ensomt det. Man kan jo fosse i vei uten å si en dritt. Det er bare to forskjellige måter å være ensom på. Men jeg lurer sjøl på hvorfor jeg velger å fokusere på menn. Det ligger kanskje nærmere meg å fortelle det på denne måten, sier Hamer.

Målte potetskrelling

Vitenskapsfolket på 1950-tallet tok oppdraget med den sosiale boligbyggingen etter krigen på alvor. Så langt gikk det altså at svenske forskere målte husmødres oksygenopptak mens de skrelte poteter i jakten på det funksjonelle mønsterkjøkkenet. Resultatene skulle hjelpe arkitektene med å sette sammen det perfekte modulkjøkkenet som skulle gjøre husmorens hverdag lettere.

- Ved å oppgradere husmorens rolle, så ble hennes posisjon viktigere. Faktisk ble hun en nasjonaløkonomisk variabel. Kjøkkenet ble til og med sett på som en av de største arbeidsplassene i landet. Samtidig sementerte man jo kvinnene inn på kjøkkenet i årevis framover fordi man plutselig innså hvor viktig hun var, sier Hamer.

Mye har skjedd siden 50-tallet. Mannen har inntatt kjøkkenet, med alle sine duppedingser i rustfrittstål og en oppgradering man verken før eller siden har sett maken til. Men det ligger fortsatt mange tradisjonelle tanker om kjønnsrollemønster igjen, mener Hamer.

- Selv om mange menn er på kjøkkenet av ren interesse eller lyst, er det jo fortsatt mange menn som fortsatt tror de er i garasjen når de er på kjøkkenet.

Mange roller

Bent Hamer er noe så sjeldent som filmregissør, produsent og manusforfatter på en gang. De fleste har nok med å ha på seg en av disse hattene. For Hamer er det den eneste naturlige måten å jobbe på.

- Blir det billigere?

- He, he. Det blir ikke noe dyrere, for å si det sånn. Og jeg tar selvfølgelig betalt for alle rollene, sier Hamer, som også driver og eier sitt eget filmselskap, BulBul Film AS, sammen med Finn Gjerdrum.

«Salmer fra kjøkkenet» har kostet totalt 18,6 millioner kroner å lage og har fått støtte fra Norsk Filmfond, Svenska Filminstitutet og Nordisk Film- og TV-fond.