Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamer vant igjen

Bent Hamers «Salmer fra kjøkkenet» har gått sin seiersgang på kino og festivaler siden januar. I går seiret han igjen i Haugesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke spør om jeg er sliten engang, sa Hamer rett før han fikk prisen for årets beste norske kinofilm i går kveld.

«Salmer fra kjøkkenet» har siden verdenspremieren under Tromsø filmfestival gått sin seiersgang både på norske kinoer og rundt omkring på en rekke festivaler.

Lite ferie

Og Hamer har stort sett ikke gjort annet enn å reise rundt for å promotere filmen. Det er ikke blitt mye ferie i år.

- Nei, men jeg må prøve å begrense meg litt nå. Det er ikke over ennå, sier Hamer, som håper på litt mer ferie i høst.

Filmen har fått priser i Cannes, og seinest denne uka fikk den tre priser under filmfestivalen i København. Hamer, som både produserer, regisserer og markedsfører sine egne filmer, har med andre ord hatt nok å gjøre i året som gikk.

Jubelår for Hennie

Aksel Hennie (27) har spilt i tre norske premierefilmer i år. I går ble han kåret til årets beste mannlige skuespiller. Dermed er Hennie den yngste som noen gang har vunnet denne prisen siden Amanda første gang ble utdelt i 1985.

Det har ikke vært noe hvileår for den unge skuespilleren, som Dagbladet kåret til årets teatertalent allerede i 2001. Men så kom filmtilbudene på rekke og rad. Det var for rollen som Jonny i «Jonny Vang» han fikk prisen i Haugesund i går kveld.

Lager film selv

Men også i barne- og ungdomsfilmen «Ulvesommer» hadde Hennie en sentral rolle, og filmen ble kåret til beste film i barne- og ungdomskategorien i går. «Buddy» er allerede rost opp i skyene av flere filmkritikere og fikk publikumsprisen i Haugesund torsdag.

Og Aksel Hennie gir seg ikke: Nå skal han snart i gang med sin egen film, «Uno». Han har skrevet manuset selv - med god støtte fra «Buddy» Nicolai Cleve Broch. Hennie skal regissere og spille hovedrollen selv, og handlingen hentes fra kroppsbyggermiljøet.

Filmen fikk 5,5 millioner kroner i støtte fra Norsk Filmfond i juni. Opptakene starter i høst, og filmen forventes å ha premiere neste år.

PRISBELØNT: Bent Hamer har fått flere priser i løpet av året for «Salmer fra kjøkkenet». I går ble filmen kåret til årets beste på norske kinoer under Amanda-utdelingen i Haugesund.<!--/BTEK1--><!--BTEK2-->
SVENSK AMANDA: Lena Endre fikk prisen som Årets kvinnelige skuespiller.
JONNYS KYSS: Aksel Hennie ble Årets mannlige skuespiller for filmen «Jonny Vang». Det fikk også prisutdeler Line Verndal merke.
TV-DRAMA: Lars Berg tok imot prisen for Årets dramatiske fjernsynsproduksjon, «Fox Grønland».
ÅRETS DOKUMENTAR: Line Halvorsen mottok prisen for Årets beste dokumentarfilm. Foto: Erlend Aas/Scanpix<!--/BTEK3--><!--BTEK4-->