Hamilton er tilbake

Gamle helter strammer opp terrorister.

BOK: Carl Hamilton vil hjem – etter mange år i eksil vil den gamle helten og skurken tilbake til Sverige for å få gjenopptatt saken som ga ham en livstidsdom.

Men denne avgjørelsen fører ham inn i en komplisert sak som både omfatter terrorisme og kidnapping.

Jan Guillou har samlet mesteparten av sine gamle romanfigurer i «Men ikke hvis det gjelder din datter» – foruten Hamilton, møter vi også journalisten Erik Ponti, palestinske Mouna Husseini, politietterforskeren Anna Holt, sikkerhetspolitisjefen Ewa Tanguy og hennes mann Pierre, tidligere fransk elitesoldat. Som om ikke det var nok, dukker også både Vladimir Putin og Nicolas Sarkozy opp. Årsaken til dette toppmøtet, er at Ewa og Pierres femårige datter Nathalie er bortført av ukjente personen. Men noen dager seinere dukker hun opp på en video, iført arabiske klær, og takker Allah for at han har reddet henne.

Sterke meninger

Dette ville ikke vært en ekte Guillou-roman om den ikke hadde veldig tydelige sympatier og antipatier. Guillou er en europeer, og skyver både Frankrike, Storbritannia og Russland fram i helteroller, samtidig som han ikke overraskende tar klar avstand fra USA og president Bush.

Skurken i «Men ikke hvis det gjelder din datter» er likevel Saudi-Arabia, som Guillou påstår er den økonomiske pådriveren for omtrent all terrorisme. Han ironiserer kraftig over Bush-familiens bånd til Saudi-Arabia, noe han mener har ført til at landet har sluppet billig unna enhver form for terrorgransking.

Pensjonert elite

I «Men ikke hvis det gjelder din datter» ordner Hamilton, med sitt store internasjonale kontaktnett, opp i dette. Den omstendelige tittelen henspiller på hva ellers uvillige pensjonerte elitesoldater sier når en gammel kollega ber om hjelp. Og selv om mesteparten av denne både nostalgiske og sentimentale thrilleren handler om jakten på Nathalies kidnappere, så putter Guillou inn mange sarkastiske stikk til svenskene, særlig påtalemyndighet og presse får sine pass påskrevet så det holder.

Det gjør dette til en til tider underholdende bok, men det er uansett spenningsforfatteren Jan Guillou som virkelig briljerer.