- Hamlet får ut gørra

Det gjør Anders Baasmo Christiansen også.

(Dagbladet.no): Om to uker reiser Anders Baasmo Christiansen (31) på turné med Riksteatret og en ny, moderne oppføring av Shakespeares «Hamlet».

I stykket er musikken sentral. Handlingen er lagt nærmere vår tid, og Hamlet synger Dylan og Joplin.

- Akkurat den biten har jeg utrolig liten prestasjonsangst for, faktisk. Synger man litt skrukkete, så er det jo bare Hamlet som synger, ikke meg, sier Baasmo Christiansen.

Han er glad stykket brytes opp med musikk. Da føler han at Hamlet får tømt seg.

- Han får ut gørra si. Det oppleves litt sånn privat også, jeg får sunget ut og vært litt direkte mellom alle disse blankversene.

Fysisk fyr

Anders Baasmo Christiansen slo gjennom med filmen «Buddy» og spilte den unge Ibsen i NRKs storsatsing «En udødelig mann.»

Han beskriver seg selv som en fysisk skuespiller. Dette prøver han å utforske gjennom Hamlet.

- Det å stå på scenen med rim, det kan jo bli teit. Jeg er opptatt av at Hamlet skal være en mann av kjøtt og blod, som folk vil identifisere seg med, heller enn å stå i positur og briljere med en tekst. Jeg er ikke en intellektuell pratemaker som sitter ved skrivebordet og finner ut av det. Man skal ha sannhet på scenen, ikke realisme, sier 31-åringen.


-Bærer en fin tvil
Det var inspisient Ole Lillo-Steenberg som først fikk tanken: Anders Baasmo Christiansen må spille Hamlet. Dette var tilbake i 2004. Riksteatret var på turné og snakket Shakespeare over en pils.

- Han er en helt spesiell begavelse, han er eslet for rollen. Bare se på mannen! Det er ikke bare det at han ser blond og dansk ut, men han bærer en sånn fin tvil i seg, sier Steenberg.

Inspisienten har 67 teaterturnéer bak seg, og burde vite hva han snakker om. Selv smiler hovedrolleinnehaveren til beskrivelsen.

- Ja, man går jo i kjelleren hos seg selv. Jeg er jo en lys kar med mye mørkt inni. Og sånn er det jo egentlig med Hamlet også. Han er jo egentlig en veldig fin kar, mener Baasmo Christiansen.


Noia
Hamlet er et av de mest spilte teaterstykkene i verden. Hva slags Hamlet Baasmo Christiansen skal være, vet han ikke helt ennå.

- Det er sånne spørsmål jeg får litt noia av, egentlig. Jeg har ikke kommet dit ennå, og det er to uker igjen. Det skal bli meg. Men det skal bli en helt annen meg enn forrige gang jeg gjorde en rolle.

Vil du vite om Riksteatret kommer til deg? Gå inn på www.riksteatret.no

SYNGENDE HAMLET: - Det er Hamlet som synger, ikke meg, sier Anders Baasmo Christiansen (31). Hør Hamlet i videoen ovenfor.