Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

H&M tapte PFU-kamp mot Aftenposten

Strid om klesproduksjon i Kambodsja.

TAPTE: Hennes & Mauritz fikk ikke medhold i Pressens Faglige Utvalg. Foto: JANERIK HENRIKSSON
TAPTE: Hennes & Mauritz fikk ikke medhold i Pressens Faglige Utvalg. Foto: JANERIK HENRIKSSON Vis mer

(Dagbladet): Aftenposten er frikjent i Pressens Faglig Utvalg (PFU).

Det var avisas tv-satsing «Sweatshop» som ble innklaget av klesgiganten Hennes & Mauritz for å ha framsatt feilaktige påstander om H&Ms klesproduksjon.

Gikk til angrep H&M mente seg framstilt på en negativ måte i serien og mente det ikke kom frem at kjeden jobber for å bedre forholdene til sine arbeidere i land som Kambodsja.

PFU støtter allikevel Aftenposten og mener avisa ikke har brutt god presseskikk da den sendte et utbrudd fra en av seriens deltakere.

Under et emosjonelt øyeblikk går to av ungdommene i «Sweatshop» til angrep på Hennes & Mauritz for å ikke gjøre nok for sine arbeidere i u-land.

«Sitter på rompa» Et av utsagnene som fikk H&M til å reagere var dette:

«Jeg skjønner bare ikke hvorfor de store organisasjonene som Hennes & Mauritz for eksempel. Hvis du tar Hennes & Mauritz, som er en organisasjon med sinnsykt mye makt. Gjør noe, ta ansvar for dine ansatte. Ikke bare sitt på rompa og ta alt som en selvfølge. Det er faktisk folk som jobber for dere».

I serien sendes tre norske ungdommer til Kambodsja for å se tekstilarbeideres hverdag. Programmene ble sendt i april 2014, og har så langt blitt sett over 700.000 ganger. Ungdommene i serien får innblikk i arbeidet i en tekstilfabrikk, de prøver å leve på tekstilarbeiderlønn og de besøker en av arbeiderne hjemme.

Den svenske klesgiganten reagerte spesielt på at de ikke fikk kontrollere at påstandene som ble fremlagt mot dem var riktige og at Fremtiden i våre hender (FIVH) bidrar med fagkonsulenter til serien uten at det opplyses i tilstrekkelig grad.

PFU mener altså at Aftenposten oppførte seg presseetisk riktig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling