Hamsun - og Hallbing

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KNUT HAMSUN

og Kjell Hallbing - to store fortellere i norsk litteratur. Og bestselgere. Har de mer felles? Jo da, begge har skrevet reiseskildringer. I likhet med annenhver skjønnlitterære forfatter på dagens bokmarked. Seinest har Vigdis Hjorth utgitt ei bok om Praha, og Kjell Ola Dahl en om Venezia. Reiseskildringen er en trend i moderne forlagsvirksomhet, akkurat som kokebøker. Kanskje vi skal være glade så lenge norske diktere ikke blir bedt om å utgi sine private matoppskrifter.

REISING

har dypere tradisjoner. Stilistiske pionerer som Goethe, Byron og Hemingway har skrevet klassikere i sjangeren. Knut Hamsun skrev i 1889 «Fra det moderne Amerikas Aandsliv», om sine inntrykk etter lengre opphold i USA, og siden «I Æventyrland. Oplevet og drømt i Kaukasien» (1903), om en reise gjennom Finland, Russland, Kaukasus og Tyrkia. Tilfeldighetene vil nå at førsteutgaver av begge disse bøkene er til salgs i «Katalog 415» fra J.W. Cappelens Antikvariat. De er ikke billige. En prikkfri «Fra det moderne Amerikas Aandsliv» med omslag koster 25000 kroner; en utgave av «I Æventyrland. Oplevet og drømt i Kaukasien» med dedikasjon til en viss Dagny Kristensen er verdsatt til 15000 kroner.

KATALOGEN

er ellers grensesprengende når det gjelder verdsettelse av Hamsun-bøker. Har du 150000 kroner til overs, kan du skaffe deg «Den Gaadefulde» (1877), mesterens debut, med omslag, skinninnbundet med gulldekor, innlagt i en helskinnkassett.

HUNDRETUSENVIS

av hengivne lesere mottok i forrige uke budskapet om at Kjell Hallbing er død. Også han skrev reiseskildringer, knyttet til sitt forfatterskap. Under navnet Louis Masterson skrev han 83 romaner om Morgan Kane. I disse bøkene kartla han det ville vesten og brukte mange av epokens mest kjente skikkelser som hovedfigurer. I 1973 reiste han selv til USA og skrev boka «I Morgan Kanes fotspor» (1975); der han med både Morgan Kane og Bladkompani-sjef Finn Arnesen som reise-følge beskriver det amerikanske landskapet. Boka fins i den nyeste, komplette Morgan

Kane-utgaven. For 79 kroner

er den din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer