Hamsun-dager på Hamarøy med kos og kritikk

Vi blir aldri ferdig med «mysteriet» bak hans roller.

FRA TYSKLAND: Forfatteren Knut Hamsun ankommer Fornebu flyplass etter et besøk i Tyskland. Dikteren håndhilser på Reichskommisar Josef Terboven, som han hadde advart Adolf Hitler mot, uten at det påvirket føreren til annet enn irritasjon. Foto: Aage Kihle NTB / Scanpix
FRA TYSKLAND: Forfatteren Knut Hamsun ankommer Fornebu flyplass etter et besøk i Tyskland. Dikteren håndhilser på Reichskommisar Josef Terboven, som han hadde advart Adolf Hitler mot, uten at det påvirket føreren til annet enn irritasjon. Foto: Aage Kihle NTB / ScanpixVis mer
Meninger

Ikke mange nazister blir hedret med en egen festival her i landet. Knut Hamsun er et spektakulært unntak. Hamsun-dagene er arrangert regelmessig siden 1982.

Enkelte vil selvsagt hevde at det ikke er politikeren Hamsun som feires, men dikteren. Vi blir aldri ferdige med å diskutere om man kan skille disse to figurene.

Som Øystein Rottem har påpekt, er det trolig et større mysterium at Knut Hamsun forfattet «Sult» enn at han skrev nekrologen over Adolf Hitler. Hamsun inspirerte hele garden av litterære storheter; James Joyce, Ernest Hemingway, Franz Kafka, Thomas Mann, Hermann Hesse, Stefan Zweig og Henry Miller.

Norske forfattere som Johan Borgen, Nordahl Grieg og Axel Jensen måtte kjempet seg ut av hans litterære jerngrep. Dag Solstad har hatt utbytte av Hamsun, mens Kjartan Fløgstad er en av de få som påberoper seg å ikke ha lest ham.

Karl Ove Knausgård holdt i 2009 et foredrag om Hamsun som ble tittelen på hans nyeste bok, «Sjelens Amerika». Mannen med eget hus på Hamarøy fortsetter å ha innflytelse på nye generasjoner. I høst kommer Tore Rem med en bok om Hamsuns møte med Adolf Hitler, sist sett i Jan Troells film «Hamsun». Rem skulle vært på Hamarøy, men har avlyst på grunn av sykdom.

Under Hamsun-dagene arrangeres skrivekurs, bokbad og et møte med «Kråkeklubben». Den romantiske kose-Hamsun dukker trolig opp under diverse opplevelsesturer i «Pans skoger», med og uten følge av Edvarda.

Midt oppi dette kommer man selvsagt ikke utenom foredraget: «Berømt og fordømt. Stor forfatter og utskjelt landsforræder: Hvordan kunne Knut Hamsun være begge deler og kan vi forsone oss med det?» Dessuten «Knut Hamsun og grunnlovsjubileet» og et foredrag om «Hamsun og de eldre».

En fersk bokutgivelse dirrer som en bassolo under årets Hamsun-dager. Nylig kom en samling essays av den lynskarpe humanisten og kritikeren Aasmund Brynildsen, «Til forsvar for mennesket». Der står hans legendariske «Svermeren og hans demon» (1952), en flengende analyse av forfatteren, mennesket og politikeren Knut Hamsun.

«Ingen moderne dikter har gjennomhånet det moderne mennesket med dets demokrati og dets gratis løstenner, dets by- og boktull, så infernalsk som Knut Hamsun; få eller ingen er blitt så nesegrus beundret,» skriver Brynildsen.

Om behandlingen av Hamsun etter krigen skriver han: «Hvis noen burde vært mentalundersøkt i sakens anledning, da måtte det ha vært alle de store og små kritikere som i alle år har prestert de begeistrede bravo og hjulpet ham frem til hans mektige posisjon.» Les Brynildsen. Ikke mange skriver med så stor polemisk kraft i dag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.