Hamsun-ekspert håper en kodeknekker melder seg etter omstridt utstilling

Ekspert tror psykoanalytikeren ville at legejournalene til Hamsun skulle bli lest.

HAMSUN-UTSTILLING: Kunstner Thomas Kvam er klar med ny utstilling. Denne gangen med Knut Hamsun sin psykoanalyse som tema. Foto: Hans Arne Vedlog   / Dagbladet
HAMSUN-UTSTILLING: Kunstner Thomas Kvam er klar med ny utstilling. Denne gangen med Knut Hamsun sin psykoanalyse som tema. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hamsun skal ha vært den første som gjorde en fullstendig psykoanalyse i Norge. Journalen fra analysene gjort i 1926 oppbevares i Håndskriftsamlingen i Nasjonalbiblioteket, og det har tidligere vært debatt om det er forsvarlig å publisere de sensitive samtalene mellom pasient og behandler.

Men nå stiller kunstner Thomas Kvam ut journalene for første gang i utstillingen «The Hamsun Sessions» på QB Gallery i Oslo.

- Strømme ville offentliggjøre Forfatter og Hamsun-forsker, Lars Frode Larsen, er overrasket over at notatene Dr. Johannes Irgens Strømme gjorde under samtalene med Knut Hamsun, nå blitt vist for offentligheten.

- Det er nytt for meg at denne kunstneren har tilgang til dokumentene, sier Larsen til Dagbladet.

Larsen har blant annet vært redaktør for Gyldendals Hamsuns «Samlede verker» i hele 27 bind, og er en av dem som kjenner Hamsuns forfatterskap aller best.

Mens flere mener det strider mot konfidensialiteten mellom lege og pasient å publisere psykoanalysen, mener Larsen at Dr. Johannes Irgens Strømme selv kan ha ønsket at materialet skulle bli publisert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer