OPPGJØR: Journalist og forfatter Per Kristian Olsen mener Hamsun-ekspertene bommer grovt når de undervurderer betydningen av forfatterens 30 første leveår. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
OPPGJØR: Journalist og forfatter Per Kristian Olsen mener Hamsun-ekspertene bommer grovt når de undervurderer betydningen av forfatterens 30 første leveår. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

- Hamsun-ekspertene har sovet i timen

Hamsun ble nazist etter USA-opphold, mener forfatter.

|||- Knut Hamsun var et svært samfunnsengasjert menneske, som alltid handlet rasjonelt. Vi må slutte å behandle ham som en senil, gammel tulling og slå fast en gang for alle at han var en stor nazist, sier Per Kristian Olsen til Dagbladet.

De tre episodene i NRK-journalistens dokumentarserie «Guddommelig galskap» ble sendt på statskanalen i vinter.

I den nye boka «I Hamsuns fotspor» har han fordypet seg ytterligere i Hamsuns reiser og hvordan de preget forfatteren.

I den forbindelse retter han nå skarp kritikk mot Hamsun-eksperter, som han mener i altfor liten grad har sett på den første tredjedelen av nobelprisvinnerens liv.

- Når man tar for seg Hamsun, starter man gjerne med «Sult», men da hadde han jo allerede levd i 30 år. Bortsett fra Lars Frode Larsen og Harald Næss har Hamsun-ekspertene sovet i timen. Dette er ganske enkelt tjenesteforsømmelse.

Forandret i USA
Ifølge Olsen er særlig de fire åra Hamsun tilbrakte i USA på 1880-tallet viktige for å forstå hvorfor han ble nazist.

Han trekker fram tre hendelser som avgjørende for hvordan forfatterens syn på landet ble snudd fra beundring til avmakt: Den etniske rensingen av indianerne, utnyttelsen av arbeidere og det han mente var et justismord da syv anarkister ble dømt til døden for et bombeattentat de beviselig ikke kunne ha begått.

- Han så den kommersielle kulturen som fordummende, og konkluderte med at folket ikke evnet å styre selv. Fra å ha vært en ung, radikal demokratiforkjemper ble han en antimoderne antidemokrat. Kimen til Hamsuns nazisme ble sådd i USA.

Fant paradis i Kaukasus
På en reise til Kaukasus 10 år seinere fant Hamsun, ifølge Olsen, sitt paradis i et enkelt bondesamfunn, som han mente Norge burde kopiere.

- Men det er jo et stort skritt fra å hylle det enkle liv til å omfavne nazismen?

- Det er mange faktorer som leder fram til Hamsuns nazisme, men, som oppholdet i USA, var også oppholdet i Kaukasus viktig. Da han oppdaget den nazistiske ideologien, plukket han nemlig ut den delen han likte: Det å ville tilbake til det enkle liv.

Ved å erstatte den høye moralen han hadde som ung med nå å se igjennom fingrene med nazismens mange forferdeligheter, forrådte Hamsun seg selv, mener Olsen.

- Dermed svek han også både deg og meg. Han var ikke noe offer, men den som agerte. Hamsun ble rett og slett et dårlig menneske.