Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamsun er overalt

I dag lanserer Ingar Sletten Kolloen bind to av sin Hamsun-biografi, «Erobreren». Tittelen virker kjent. Foruten å være en roman av Jan Kjærstad, kunne den jo vært brukt på bøker om feltherrer fra Djengis Khan til George Bush. Boka lanseres under åpningen av «Bok i sentrum» i dag, og sjelden kan vel ei bok sies å være mer i sentrum enn Kolloens sats to i sin Hamsun-symfoni. Den får nok også sin tredje sats i form av foredrag og debatt landet rundt, fra hovedstaden til hver minste avkrok. Trolig for fulle hus, slik som biografiobjektet da han i forkant av sin offisielle romandebut sablet ned det rådende norske åndsliv med verbale pauker og basuner.

KONTROVERSIELT

er ikke Kolloens budskap. Slik sett er han velkommen overalt. Og han er høylytt. Vi får bare håpe han ikke overdøver Jørgen Haugan, som i forrige uke kom med sin bok «Solgudens fall» - et oppgjør med både Kolloen og de fleste andre Hamsun-forskere - de som gjerne vil skille dikteren fra politikeren og dermed kunne nyte verket uten å ta skade på sin antinazistiske sjel.

Kolloen og Haugan burde slå seg sammen og reise rundt som profesjonelle motdebattanter. Kanskje de også kunne fått med seg Arne Tumyr, som skrev den undervurderte og sterkt kritiske «Knut Hamsun og hans kors» (1998). Han forlot Hamsun-forskningens Mekka, Hamsun-dagene på Hamarøy, i raseri etter at boka hans ble nektet solgt under stevnet. Jørgen Haugan nevner den som en av bøkene han har hatt mest nytte av for stoff om Hamsun og krigen.

HAMSUN LÆRTE

Hemingway å skrive og hindret Henry Miller i å ta livet av seg. Han fikk Egon Fridell til å trekke sammenlikninger med Homer og Albert Einstein til å uttale: «Jeg anser ham for å være et av tidas største mennesker.» Dette leser jeg på det private, danske nettstedet www.hamsun.dk , som for øvrig har linker til et snes nettsider om den norske dikteren. Skulle du etter en eventuell Hamsun-rus de nærmeste dager komme i bakrus, bør du tygge kaffebønner. Det opplyser nettstedets opphavsmann Mikkel Michelsen at Hamsun selv gjorde mot tømmermenn. Har du mer lyst på en kopp kaffe, kan du få en spesialdesignet Hamsun-kopp. Til kostpris. Ja, den Hamsun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media